Međunarodne organizacije osudile presudu KRIK-u zbog vesti sa suđenja

Beograd, 08.11.2022. –

Više međunarodnih nevladinih organizacija osudilo je presudu kojom je prošle nedelje KRIK osuđen po tužbi tada direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a danas ministra policije Bratislava Gašića. KRIK je osuđen jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke i u njoj citirao prisluškivani razgovor koji je pušten na suđenju, a u kome jedan od članova grupe govori da je Gašić kod Jotića „na kazanu“.

Piše: Bojana Jovanović

„Značaj ove presude i njene potencijalne implikacije na čuvar novinarstvo u Srbiji su izuzetno ozbiljni. Ovom presudom KRIK je kažnjen zbog toga što je radio svoj posao i pružao tačno novinarsko sudsko izveštavanje o stvari od javnog interesa, pri čemu je poštovana novinarska etika. Ovo podriva princip otvorene pravde, krši pravo javnosti na informisanje i šalje jeziv efekat na druge medije koji izveštavaju o navodima iznetim tokom izvođenja dokaza na sudu“, navodi se u saopštenju Međunarodnog instituta za medije (IPI).

Iz instituta navode da se ovom presudom neopravdano kažnjava tačno objavljivanje dokaza izvedenih na javnom suđenju, direktno podriva Zakon o javnom informisanju i medijima i da presuda predstavlja opasan presedan za sudsko izveštavanje u Srbiji. Poziva se sud da ponovo razmotri slučaj protiv KRIK-a u žalbenom postupku, uzimajući u obzir međunarodne standarde o slobodi izražavanja.

„IPI naglašava svoju nepokolebljivu podršku novinarima i urednicima beogradskog KRIK-a, koji se trenutno suočava sa gomilom tužbi moćnih političara i poslovnih ljudi koje su odgovor na KRIK-ovo nepokolebljivo istraživačko izveštavanje o kriminalu i korupciji.“

Evropska federacija novinara (EFJ) navela je u saopštenju da ova SLAPP tužba, odnosno tužba čiji je cilj zastrašivanje i ućutkivanje novinara, preti da ugrozi izveštavanje sa suđenja.

Na presudu su reagovali i Reporteri bez granica.

„Presuda KRIK-u zbog izveštavanja sa ’suđenja mafiji’ na kome je pomenut visoki državni zvaničnik odražava zabrinjavajući i rastući trend geg tužbi (tužbi čiji je cilj zastrašivanje i ućutkivanje). RSF žali zbog presude i traži njeno poništenje u žalbenom postupku“, piše u tvitu ove organizacije i dodaje se da je novinarsko izveštavanje sa suđenja od vitalnog značaja za garantovanje nezavisnosti sudstva.

Koalicija protiv SLAPP tužbi u Evropi – CASE ističe da je presuda KRIK-u opasan presedan koji može da odredi da li će novinari ubuduće moći da nastave da slobodno izveštavaju sa suđenja.

Ranije su, podsetimo, KRIK podržale domaće medijske i organizacije civilnog društva, među kojima su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Građanske inicijative, Asocijacija onlajn medija (AOM), Građanski preokret, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i druge.

Solidarnost sa redakcijom KRIK-a pojedini mediji i novinari iskazali su i tako što su ponovo objavili tekst zbog kog je KRIK tužen i osuđen – „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ‘Gašić kod Jotke na kazanu’.“ To su učinili portali Danas, N1, Nova, Cenzolovka, Glas Šumadije, JUGpress, Autonomija i Žiginfo.

KRIK je, podsetimo, osuđen jer je u vesti sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke iz Kruševca citirao prisluškivani razgovor koji je pušten na suđenju, a u kome jedan od članova grupe govori da je Gašić kod Jotića „na kazanu“.

Sudija Nataša Petričević Milisavljević presudu je donela posle dva održana ročišta, a tokom suđenja zabranila je da urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i njegova advokatica postave pitanja Gašiću u vezi sa Jotićem.

KRIK je otkrio i da je suprug sudije Petričević Milisavljević dugogodišnji prijatelj Nikoli Selakoviću, uticajnom pripadniku vladajuće Srpske napredne stranke i ministru za rad.

Izvor: KRIK