Redakciji Danasa stigle jezive pretnje: Leteće salve metaka, završićete kao Šarli Ebdo

Beograd, 06.11.2022. –

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“.

„Samo, kada jednog jutra budete krenuli na posao uputivši se ka vašoj redakciji, i dok sebi pravite jutarnju kaficu, i dok nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu, ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava krenuće odmotavanje u vašim glavama gde ćete se setiti svega, od vaših prvih koraka, polaska u prvi razred osnovne, prvog poljupca, prvog seksa, prve plate, venčanja, rađanja vaše dece, pa sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“, navodi se u pretećem mejlu, uz konstataciju da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, „jer i oni neće preživeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda“.

Redakciji Danasa stigle jezive pretnje: Leteće salve metaka, završićete kao Šarli Ebdo 2

A povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temamam vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom „objektivnog i nepristrasnog informisanja“, jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate „genocidnim narodom“, a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom“. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog „Europrajda“ nazivali „pravoslavnim talibanima“, stoji u mejlu.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – „od kojih su u vređanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena“.

„Stavljajući se tako na stranu neprijatelja srpskog naroda, vi (uredništvo Danasa) ste sebi lupili etiketu domaćih izdajnika na koje većina Srba neće gledati sa oduševljenjem. I ne, ovo nije šešeljevsko-radikalska retorika, njihovo vreme je odavno prošlo. Iz senke obitava nova generacija srpskih nacionalista koja je nepotkupljiva, nekorumpirana i nadasve časna. Dobar deo neimenovanih desno orijentisanih zajednica nisu povezani ni sa jednom desničarskom organizacijom iz Srbije i Evrope, što ih čini nevidljivim za organe reda i obaveštajne službe, jer su po prirodi decentralizovane“, navodi se u mejlu.

„Vi ćete i dalje nastaviti sa vašim načinom rada i uređivačkom politikom, i nikakve pretnje smrću od strane anonimnih pojedinaca vas neće sprečiti da objetkivno izveštavate građane o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, regionu i svetu, jer ste hrabri novinari koji ne posustaju pod pretnjama i znate kako da se ophodite sa individuama koje vam prete jer ste žrtve progona od samog osnivanja“, stoji u tesktu, uz dodatak da će „salva metaka renuti da lomi prozore redakcije“ kad se najmanje budemo nadali.

Petrović: Nadležni hitno da reaguju

Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese threateningaccount@proton.me, u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

„Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada“, rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

Izvor: Danas