Međunarodni institut za štampu zabrinut zbog krize slobode medija u Srbiji

Beč, 11.05.2023. –

Međunarodni institut za štampu (IPI) pridružio se Balkanskoj inicijativi za slobodne medije i Nezavisnom udruženju novinara Srbije u konstatovanju sve veće zabrinutosti najnovijim Izveštajem Evropskog parlamenta o slobodi medija u Srbiji.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Izveštaj o Srbiji za 2022, koji odgovara na zaključke Evropske komisije iz oktobra 2022. o nedostatku napretka koji je zemlja postigla u okviru svojih obaveza za pristupanje bloku, navodi IPI.

Nalazi Evropskog parlamenta i izvestioca Vladimira Bilčika su osuđujući i pokazuju da u protekloj godini nije postignut napredak u sva 33 pregovaračka poglavlja, uključujući slobodu štampe i slobodu izražavanja. Ovi nalazi jasno podvlače našu zabrinutost zbog krize sa kojom se suočava nezavisno novinarstvo i sloboda medija u Srbiji. To se dalje odražava u nedavno objavljenom Svetskom indeksu slobode štampe za 2023. u kome je Srbija pala za 12 mesta na 91, prenosi IPI.

„Takođe, primećujemo nedavnu izjavu koju je objavilo više međunarodnih organizacija za slobodu štampe, uključujući IPI, tokom nedavne posete Beogradu, u kojoj je istaknuto da, uprkos pozitivnim pomacima, nije postignut nikakav opšti opipljiv napredak po pitanju slobode medija“, navodi se u tekstu Međunarodng institut za štampu.

Izveštaj Evropskog parlamenta navodi da se aktivisti, novinari i mediji suočavaju sa pritiscima, zastrašivanjem, uznemiravanjem, govorom mržnje i napadima u Srbiji. U međuvremenu, šire medijsko tržište je narušeno nedostatkom transparentnosti vlasništva nad medijima i državnog finansiranja. Izveštaj takođe poziva Vladu da obezbedi nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, piše na sajtu Međunarodnog instituta za štampu.

„Štaviše, izveštaj jasno pokazuje da je Srbija postala središte proruskih dezinformacija i retorike protiv EU od ruske invazije na Ukrajinu. U izveštaju se navodi da je ovo rezultat „dugotrajne anti-EU/proruske političke retorike koja se široko širi preko medija koje kontroliše vlada, kao i od strane vladinih zvaničnika“. Izveštaj osuđuje otvaranje Raša tudej u Beogradu prošle godine i opisuje Srbiju kao sigurno utočište za ruske medijske kompanije koje promovišu provladinu propagandu“, ističe Međunarodni institut za štampu.

„Mi, dole potpisani, duboko smo zabrinuti nalazima Izveštaja Evropskog parlamenta za 2022. o slobodi medija i slobodi izražavanja. Slobodni mediji i, samim tim, funkcionalna demokratija su u sve većoj opasnosti u Srbiji. Pozdravljamo snažnu formulaciju Evropskog parlamenta, ali smatramo da se mora učiniti više kako bi se osigurala zaštita prava i sloboda srpskih novinara i medija. Pozivamo evropske institucije da jasno stave da Srbija rizikuje da izgubi pristup pretpristupnom finansiranju ukoliko situacija sa slobodom medija nastavi da se pogoršava. Kao zemlja kandidat, Srbija mora da se pridržava principa i politike EU. Trenutno su demokratija i vladavina prava ugroženi. Slobodni mediji su od vitalnog značaja za očuvanje ovih osnovnih prava. Moramo da osiguramo njihovu zaštitu“. Potpisnici su Balkanska inicijativa za slobodne medije, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Međunarodni institut za štampu (IPI).

Izvor: N1