Poverenik: Nedopustivo je da organi vlasti ćute na zahteve građana, zalagao sam se za kažnjavanje

18.05.2022. –

Nedopustivo je da organi vlasti ćute na zahteve građana koji ih finasiraju iz budžeta i zbog toga sam se zalagao da se njihovo ćutanje kažnjava, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović gostujući na televiziji Insajder.

Marinović je rekao da se između 60 i 80 odsto svih žalbi koje su dobijali odnosilo na ćutanje organa vlasti, za koje je ocenio da je nedopustivo.

To znači ignorišem te i ne odgovaram ti u roku, što je nedopustivo i nemoralno. Moraš da odgovoriš kao organ vlasti svom građaninu, pa makar rekao „nemaš pravo na informaciju“, ili „neću da ti je dam“ iz nekog razloga, ali odgovori, udostoji ga da bi on mogao da nastavi postupak da se žali povereniku, kazao je Marinović.

On je potvrdio da je na prvom mestu po nedostavljanju informacija iz godine u godinu Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali je istakao da treba biti u potpunosti iskren pa reći da oni su najinteresantniji tražiocima i da se od njih traži ubedljivo najviše informacija, pa je sledstveno tome i najveći broj žalbi.

Na pitanje zbog čega su nabavka i postavljanje kamera od strane MUP-a i dalje tajna, poverenik je rekao da ne bi trebalo da bude tako.

Nabavka kamera ne treba da bude tajna i sama po sebi ne proizvodi neko jako dejstvo, neku invaziju na naše lične podatke. Njihovo postavljanje izaziva nervozu kod pojedinih građana, ali kamere same po sebi, koliko god da su jake rezolucije, ne mogu da ugroze privatnost, rekao je Marinović.

On je naveo da je za zloupotrebu onoga što te kamere beleže potreban softver koji to može da obradi, uz tvrdnju da ga MUP, prema podacima iz nadzora poverenika 2019. godine, ne poseduje.

Osim dostupnosti informacija od javnog značaja, poverenik je zadužen i za zaštitu podataka o ličnosti, zbog čega je upozorio na sve veći problem globalne trgovine podacima, što nije zaobišlo ni Srbiju.

Verujem da ljudi nisu svesni da se time trguje, da se čitave baze podataka razmenjuju za novac ili nešto drugo, upozorio je poverenik.

Posebno je upozorio na ostavljanje jedinstvenog matičnog broja na sajtovima i društvenim mrežama, ali i drugih ličnih podataka i brojeva računa, kako na internetu, tako i trgovcima koji nam neretko traže takve podatke.

U toj situaciji vi treba prvo da ga pitate šta će mu vaš matični broj, u koju svrhu ga obrađuje, gde mu je zakonski osnov za to, ko će imati pristup i da li će biti prenošen nekom, posavetovao je Marinović.

Izvor: Danas