NUNS: Sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima

18.05.2022. –

Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević i zainteresovani građani koji su želeli da prate jučerašnje suđenje aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić po tužbi suvlasnice “Galensa” Sanje Petrić, udaljeni su iz sudnice i legitimisani.

Nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, suđenje je zatvoreno za javnost, a ubrzo potom i odloženo.

Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević kaže da se nikada ranije nije dešavalo da novinari budu izbačeni iz same zgrade suda i pritom budu legitimisani.

“Takođe, veliki problem je što smo nakon pisanja sudu, dobili odgovor gde su oni potpuno ignorisali činjenicu da smo mi udaljeni iz zgrade suda. Samo su rekli da nismo pušteni u sudnicu jer nije bilo mesta, dok na pitanja žašto smo udaljeni i legitimisani nisu odgovorili”, navodi novinarka.

Ovo nije prvi put, dodaje ona, da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na suđenja aktivista sa Galensom.

“Generalno problem sa tim suđenjem, što se već neko vreme dešava, je da pokušavaju da isključe javnost i stalno nam komplikuju ulaz, što nas navodi da sumnjamo da neki imaju veća prava nego drugi. Inače se ne dešava tako nešto i zbog toga je ovo specifičan slučaj”, kaže Dragana Prica Kovačević.

Suvlasnici “Galens-a” su podneli više tužbi protiv aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragane Arsić, navedenog pokreta i udruženja građana „Fruškać“. Suđenja u ovim slučajevima su od posebnog interesa za javnost jer prema rečima advokata odbrane predstavljaju klasične SLAPP tužbe, tj. strateške tužbe protiv učešća javnosti. Ove tužbe se zapravo podnose sa ciljem zastrašivanja, opterećivanja, kažnjavanja ili uznemiravanja tuženog zbog javnog govora protiv tužioca, čiji su predmet pitanja od opšteg interesa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra zabrinjavajućim ovakakv postupak suda i poziva sudove da omoguće prisustvo javnosti u slučajevima kada ona nije isključena iz zakonskih razloga. Sudovi moraju da obazbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom jer jedino na takav način može da se s jedne strane obezbediti dobra informisanost javnosti a sa druge strane transparentnost rada sudova.

Izvor: NUNS