Portparolka EK: Nekažnjeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i posle dve i po decenije

Brisel, 08.02.2024. –

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da EU žali što ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjeno i posle dve i po decenije, zbog čega pozivaju odgovorne institucije da preduzmu odgovarajće korake kako bi se okončala nekažnjivost za zločine nad novinarima i počinioci priveli pravdi.

Novinari treba da rade slobodno, bez pretnji, progona i cenzure i stav EU je o tome jasan, rekla je Pisonero na redovnom brifingu za medije.

Ona je navela da Srbija ima nove medijske zakone, a EU će pratiti njihovu primenu.

Pisonero nije želela da komentariše rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, jer je u trenutku konferencije još trajalo glasanje, ali je ukazala da je stav EU o decembarskim izborima jasno iznet u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Đosepa Borelja i evropskog komesara Olivera Varheljija.

Portparol EU Peter Stano, odgovarajući na pitanje o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novinarima pojedinih britanskih i nemačkih medija, rekao je da EU ne komentariše komentare, ali da su jasne pozicije Komisije i EU o slobodi medija.

Mi zagovaramo slobodu medija, slobodu štampe i ko kvalifikuje medije to više govori o njoj ili njemu, posebno ako se pogleda šta radi ta osoba ili šta se radi uz podršku njene administracije kada je reč o kvalitetu novinarstva, rekao je Stano.

On je naveo da je na tlu Srbije prisutan instrument ruske propagande, RT Balkan, koji je zabranjen u EU zbog subverzivnih aktivnosti u svetlu nelegalne ruske agresije na Ukrajinu.

Izvor: N1