Olivera Zekić i nacistička uniforma: Savet REM-a utvrdio da šefica nije prekršila Kodeks

Beograd, 08.02.2024. –

Predsednica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić nije prekršila Kodeks članova Saveta REM-a objavom slike na kojoj se putem fotomontaže prestavila u nacističkoj uniformi, smatra taj isti Savet.

Odluka, u koju je “Vreme” imalo uvid, doneta je krajem prošle godine, nakon što se direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović obratio Savetu REM-a povodom ove, kako je Olivera Zekić objasnila, provokacije.

U obaveštenju je navedeno da je Savet REM-a zasedao 22. decembra i nije našao da Zekić krši Kodeks niti Zakon o sprečavanju korupcije.

BIRODI je osudio pravljenje i objavu slike sa fotomontažom na kojoj je Olivera Zekić predstavljena u nacističkoj uniform kao neprihvatljiv izraz ocene i kritike rada Olivere Zekić kao predsednice Saveta REM-a.

U zahtevu je istamnuto i da se umesto pokretanja sudskog postupka protiv autora neprimerene fotomontaže, predsednica Saveta REM-a opredelila da „provocira javnost“, tako što je fotomontažu sama dalje objavljivala.

To je, smatra BIRODI, neprimereno ponašanje člana Saveta REM-a i javne funkcionerke, a što Zekić jeste po članu 2 Zakona o sprečavanju korupcije.

Podsetimo i Jevrejska opština Beograd je ranije najoštrije je osudila promociju nacizma predsednice REM-a Olivere Zekić i pozvala je da u skladu sa funkcijom koju obavlja treba da utiče da se ovakve pojave ne dešavaju.

Izvor: Vreme