MFRR i SafeJournalists osudili odluku o oslobađanju okrivljenih za ubistvo Ćuruvije

07.02.2024. –

Partneri Medija fridom rapid rispons (Media Freedom Rapid Response – MFRR) i mreža Sejf džurnalists (SafeJournalists) oštro su osudili odluku Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi osumnjičene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da najoštrije osudi nedostatak odgovornosti u rešavanju Ćuruvijinog slučaja i donešenju pravde njegovoj porodici.

Kako navode u zajedničkom saopštenju, ova presuda pojačava postojeću atmosferu neprijateljstva prema novinarima u Srbiji, koji se često izdvajaju zbog svog rada i meta su uznemiravanja i pritiska.

“Dalje, ova odluka ne šalje jasnu poruku da se napadi i kršenja bezbednosti i prava novinara neće tolerisati i da će se država oštro pozabaviti njima. Konačno, to baca senku na istrage o ubistvima još dvojice novinara u Srbiji, Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994, čiji slučajevi i dalje ostaju nerešeni”, naveli su.

Odluku suda ocenili su kao “razočaravajući razvoj događaja”, koji predstavlja ozbiljno nazadovanje u borbi protiv nekažnjivosti i dodatno podriva bezbednost novinara.

Izvor: Insajder