BIRN: Telekom prodaje stratešku imovinu, tajni pregovori traju već godinu dana

Beograd, 25.11.2023. –

Telekom mesecima priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta. Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori, kupuje britanska firma Actis GP LLP, otkriva BIRN.

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan posle izbora u Srbiji – 18. decembra, piše Birn.

Daleko od očiju javnosti, prodaja se priprema još od kraja prošle godine.

„Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i posle više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao u… bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija“, piše na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers). Taj projekat je objavljen pre nekoliko dana, tačnije 16. novembra.

Osim što se ceo proces prodaje strateške Telekomove imovine u Srbiji, Crnoj Gori i BiH odvijao tajno za građane u ovim zemljama, i cena je tajna za njihovu javnost.

„Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cena nabavke je komercijalno osetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi“, piše na sajtu ove institucije u okviru Svetske banke.

U razgovoru za BIRN direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da proces prodaje nije bio tajni, već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić tvrdi da nije reč o strateški važnoj imovini, ali da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cena je još tajna, ali je veoma značajna, reč je o velikoj količini novca. Cena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić.

IFC, koji je deo Grupe Svetske banke, navodi da transakciju treba da odobre svi relevantni regulatorni organi i tela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da posle prodaje, Telekom ove iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

„Dizali smo kredite za izgradnju baznih stanica, pogotovo su vredne one koje su 4G, održavali antenske stubove. Posle prodaje antenskih stubova, mi ćemo i dalje morati da otplaćujemo kredite za bazne stanice, a plaćaćemo i da iznajmljujemo antenske stubove za njih”, kaže izvor blizak Telekomu.

O manjinskom ulaganju razmatra se i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Odluku će doneti bord direktora EBRD-a 28. novembra ove godine. Iz ove banke su objavili da u kupovinu ulazi i 36 tornjeva koji su trenutno u izgradnji.

Iz EBRD-a su za BIRN odgovorili da će projekat biti razmatran od strane Odbora direktora EBRD-a pre kraja godine i da još uvek nije potpisan. „Obavestićemo vas o dodatnim detaljima čim sporazum bude potpisan”, odgovorili su iz EBRD.

Iz Actisa, IFC-a i Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o pregovorima o prodaji Telekomove imovine, do objavljivanja ovog teksta.

Izvor: N1