Nova.rs: Telekom dao milione za kupovinu firmi režimskih biznismena, sad rasprodaje antenske stubove

Beograd, 07.12.2023. –

U poslednjih pet godina Telekom Srbija je izdvojio više od 200 miliona evra za kupovinu brojnih firmi – od “Kopernikusa”, kablovske distribucije opštine Surčin, Mitrovićeve firme “Globaltel”, a sa članovima porodice Karić vlasnik je i kompanije “Yunet international”. Mnogi ugovori do danas su ostali tajna, ali je otkriveno da je samo za kupovinu Kopernikusa, Telekom izdvojio 195 miliona evra.

Telekom je prethodnih godina trošio milione evra na razne investicije, a ključni detalji ugovora za javnost su ostali tajni. Dobar deo tih ugovora, sklapali su sa biznismenima koji su bliski režimu Srpske napredne stranke.

Kupovina “Globaltela” od Željka Mitrovića

Jedan od najsvežijih poslovnih poduhvata Telekoma je kupovina firme “Gobaltel” čiji su vlasnici Željko Mitrović i firma “Procescom” u kojoj udeo ima i jedan od suvlasnika “Kentkarta”.
Inače, “Kentkart” je firma koja je u javnost dospela kada je objavljen snimak na kome se čuje saradnik tadašnjeg gradonačelnika Aleksandra Šapića, koji ovoj firmi nudi “nameštanje tendera”, kao zamenu za reskidanje ugovora.

Ne zna se za koliko je Telekom pazario Mitrovićev Globaltel, ali je poznato da je ta firma, inače registrovana za računarsko programiranje, u junu ove godine vredela 1,3 miliona evra.

U trenutku kada je Telekom kupio Globaltel dugovanja te firme iznosila su 96,8 miliona dinara, a kupovina je podrazumevala i preuzimanje dugova.

Za “Kopernikus” 195 miliona evra

Svoju invaziju na tržište televizije Telekom je otpočeo 2018. godine kada je pod svoje okrilje stavio kablovskog operatera “Kopernikus Technology”, koji je u tom trenutku bio drugi po veličini u Srbiji.

I ta kupovina odvijala se bez znanja javnosti, a glavni akteri bili su Telekom i vlasnik Kopernikusa Srđan Milovanović, inače rođeni brat poverenika SNS-a za Niš.

Ugovor je potpisan u tajnosti, a tek na insistiranje istraživačih novinara, iz Telekoma su saopštili da je Kopernikus kupljen za 1.000 evra po jednom pretplatniku, što je u konačnom cifra od oko 195 miliona evra.

Zanimljivo je i da je bivši vlasnik Kopernikusa Srđan Milovanović, nedugo posle prodaje svoje kablovske firme Telekomu, kupio televizije “Prva” i “B92” od grčke “Antena grupe”, za gotovo istovetan iznos koji mu je iskeširao Telekom.

Preuzeli i Surčinsku kablovsku distribuciju

Telekom je takođe pod velom tajne, bez tendera i licitacije ove godine kupio i Kablovsku distribuciju “Surčin”.

Ugovor nikada nije objavljen i označen je kao strogo poverljiv, a Nova.rs je došla do saznjanja da je Telekom kupio KD ”Surčin” za 550 evra po korisniku.

Prema informacijama ovog portala u preduzeću “Surčin” bilo je 1.200 korisnika, što znači da je Telekom za kupovinu ovog kablovskog operatera dao 660.000 evra bez PDV-a.

Cena po kojoj je kupljen “Surčin”, odnosno 550 evra po korisniku, ukazuje da je Kopernikus sa cenom od 1.000 evra po korisniku preplaćen skoro dvostruko.

Telekom je takođe stekao veliki udeo u vlasništvu firme za internet tehnologije “Yunet international”, u kojoj su od ranije vlasnički udeo imala i braća Karić.

Danas je Telekom sa 82 odsto udela većinski vlasnik, a u ovom poslovnom aranžamnu sarađuje sa porodicom Karić koja u svom vlasništvu poseduje ostatak od 18 odsto udela.

Prodaje antenske stubove, a duguje za struju i kiriju

Telekom nije žalio državne pare kada je kupovao kablovske operatere i druge firme, pa čak i kada je prava za prenos engleske Premijer lige platio 600 miliona evra za šest sezona.

Dok je s jedne strane vodio rasipničku poslovnu politiku, s druge je zakidao državnim preduzećima i nije na vreme izmirivao svoje obaveze prema njima.

Tako je dug prema EPS-u dostigao više od 11 miliona evra, a Pošti, čiji radnici su štrajkovali zbog bednih zarada, Telekom na ime zakupa poslovnog i skladišnog prostora duguje čak 17 miliona evra.

Ovih 28 miliona evra za struju i kiriju, su dugovanja koja su u javnost dospela preko zvaničnih izveštaja nezavisnih revizora, a pitanje je koliko je još dobavljača na spisku kojima Telekom duguje.

Očigledno je da su dugovi u ovom preduzeću čiji je većinski vlasnik država došli do granice izdržljivosti, a to između ostalog potvrđuje i odluka generalnog direktora Telekoma, Vladimira Lučića, da rasproda antenske stubove, zemljište na kome se nalaze i svu prateću infrastrukturu.

Apsurdno je to, što su antenski stubovi strateška infrastruktura bez koje Telekom ne može da funkcioniše, pa će po obavljenoj prodaji, za te iste stubove, Telekom morati da plaća zakup kod novog vlasnika.

Izvor: N1