UNS: KRIK osuđen zbog pisanja o pitanjima od javnog interesa

Beograd, 22.05.2023. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog presude kojom je KRIK osuđen zbog teksta kojim je redakcija informisala javnost o velikom broju SLAPP tužbi koje su protiv novinara podneli ljudi bliski vlasti, kao i čelnici policijske Jedinice za zaštitu svedoka, saopštilo je ovo udruženje. Presudu KRIK-u doneo je sudija Slobodan Keranović, od ranije poznat po ekspresnom suđenju i osudi NIN-a po tužbi tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

„Zabrinjavajuće je da sud nije prepoznao intenciju ove tužbe kao SLAPP i utvrdio pravu nameru obraćanja sudu, a to je svojevrsno zastrašivanje, opterećivanje, kažnjavanje i uznemiravanje tuženih zbog pisanja o pitanjima koja su od opšteg interesa za javnost“, smatra advokatica UNS-a Gordana Konstantinović.

UNS u saopštenju ističe i da se ovom presudom ugrožava i sloboda informisanja jer se pojedincima i medijima šalje poruka i ograničava mogućnost obaveštavanja javnosti o tužbama koje se protiv njih vode, a ugroženo je i samo izveštavanje sa suda.

KRIK je, podsetimo, osuđen zbog teksta iz decembra 2021. o tome da su novinari ove redakcije zatrpani tužbama, za koje smatra da su SLAPP, odnosno da su podnete kako bi se na redakciju izvršio pritisak. Među onima koji su tužili KRIK su i policijski komandant Goran Živković i dvojica njegovih saradnika iz policijske Jedinice za zaštitu svedoka – a koji su zbog objavljivanja informacije o tome da su nas tužili, podneli novu tužbu.

Novinarima je sudio sudija Slobodan Keranović, u javnosti poznat po tome što je posle samo jednog ročišta osudio NIN-u po tužbi tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Sudija Keranović je usvojio tužbu policajaca i osudio KRIK

U presudi je naveo da naš Ustav predviđa da „svako može da tuži“ obrazlažući tako svoj stav da se ne radi o SLAPP tužbi. Štaviše, sudija smatra da je KRIK policajcima povredio čast i ugled pošto ih je predstavio kao cenzore koji su ih tužili da bi ih finansijski i vremenski iscrpeli.

U presudi je sudija toliko branio policajce, da ih je štitio i od stvari koje nisu napisane u tekstu – istakao je i da su policajci predstavljeni kao „marionete“ režima i da su na rukovodećim pozicijama jer su u navodnoj vezi sa „režimom“, na šta se nisu žalili ni sami policajci. KRIK nigde nije napisao da su policajci bliski režimu.

Presuda sudije Keranovića nije pravosnažna i KRIK je se na nju žalio Apelacionom sudu u Beogradu. 

Koalicija za slobodu medija ranije je takođe osudila ovakvu presudu.

„Koalicija smatra da se ovakvom presudom država meša u slobodu izražavanja i vrši pritisak da mediji ne smeju da objave da se protiv njih vode postupci“, navodi se u saopštenju.

Sličnog stava je i Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara, rekla je da je presuda nova dimenzija nasilja nad slobodnim novinarima i da je cilj onih koji tuže da uguše poslednje tačke slobodnog novinarstva.

Protiv redakcije KRIK-a u poslednje dve godine podneto je 12 tužbi čiji je cilj zastrašivanje, iscrpljivanje i ućutkivanje novinara. Osim ove, doneta je još jedna osuđujuća presuda – u postupku po tužbi ministra policije Bratislava Gašića, ali ni u tom slučaju presuda još nije konačna. 

KRIK je za sada pravosnažno dobio jedan postupak – koji je pokrenut baš po prvoj tužbi policajaca Jedinice za zaštitu. U tom postupku sudije su utvrdile da su novinari KRIK postupali u javnom interesu i izveštavali o važnoj temi za sve građane.

Više detalja o Keranovićevoj presudi pročitajte u ovom tekstu.

Više o tome ko je sve tužio KRIK, pročitajte ovde.

Izvor: KRIK