Međunarodni institut za štampu traži podršku za KRIK

Beč, 22.05.2023. –

Međunarodni institut za štampu upozorio je da se Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)suočava sa sve većim brojem tužbi za klevetu i štetnih sudskih presuda (Foto: International press institute).

Srbija je i dalje jedna od država u kojoj su najučestalije SLAPP tužbe – čiji je broj u porastu”, upozorio je Međunarodni institut za štampu (IPI) – oglasivši se o tužbama čiji je cilj zastrašivanje medija koji profesionalno, objektivno i istraživački izveštavaju.

IPI veruje da je cilj ovih tužbi izolovati Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i izvršiti pritisak da se odrekne svoje uloge. To se ne može dozvoliti. Pozivamo međunarodne partnere da obnove podršku misiji KRIK-a”, zaključeno je u tekstu.

IPI i njegova globalna mreža su u saopštenju iskazali podršku KRIK-u u Srbiji koja se, kako je navedeno u saopštenju, suočava sa sve većim brojem uznemirujućih tužbi za klevetu i štetnih sudskih presuda.

Međunarodni institut za štampu podseća da je KRIK, partner Projekta izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), jedna od vodećih istraživačkih medijskih organizacija koja je objavila niz otkrića o povezanosti politike, biznisa i organizovanog kriminala u Srbiji.

Poslednjih godina istrage su uznemirile vladu predsednika Aleksandra Vučića i povezale više ministara i poslanika sa navodnim korupcionaškim skandalima – što je KRIK-u donelo međunarodno priznanje i izazvalo sve jači gnev vladajuće stranke i njenih saveznika u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Reakcija na to bile su, kako je navedeno, lavina građanskih i krivičnih SLAPP tužbi za klevetu. Reč je, kako navode IPI i druge međunarodne organizacije za slobodu medija, o strateškim tužbama čiji je cilj sprečavanje istraživanja i izveštavanja o slučajevima za koje postoje indicije o kršenju zakona i korupciji.

KRIK se trenutno suočava sa više SLAPP tužbi nego što ima novinara u redakciji. Poslednjih godina glavni urednik i novinari su se suočavali sa pretnjama smrću, provalama u njihove domove i koordinisanim klevetničkim kampanja koje su sprovodili tabloidnii medija u vlasništvu oligarha bliskih vladi”, saopštio je Međunarodni institut za štampu.

IPI u saopštenju podseća da se tokom maja KRIK, kako je ukazano, dvanaesti put našao na meti SLAPP tužbe koju, navodi ta organizacija, podneo Nikola Petrović, biznismen i blizak Vučićev saveznik.

Targetirani su bili glavni urednik Stevan Dojčinović i istraživačke novinarke Bojana Jovanović i Dragana Pećo. Razlog tome bio je istraživački tekst o Petrovićevim navodnim vezama sa mrežama trgovine drogom na Balkanu i Kolumbiji”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ukazano je da je ranije tokom nedelje KRIK pred Višim sudom u Beogradu osuđen zbog toga što je 2021. objavio listu pojedinaca koji su tužili redakciju.

U tekstu su naveli da su većinu tužbi podnele osobe povezane sa vlastima Srbije – navodeći da je, prema njihovom mišljenju, svrha tužbi bila ućutkivanje novinarstva koji su se bavili”, naveo je IPI.

U presudi, koja je označena kao špkantna, sudija Višeg suda Slobodan Keranović, podržao je njihove tvrdnje protiv KRIK-a i presudio da medij plati odštetu.

Opravdano, KRIK namerava da uputi žalbu Apelacionom sudu”, navodi Međunarodni institut za štampu.

Ta nevladina organizacija ukazala je da je uznemirena tom presudom.

Činjenica da profesionalni medij može biti osuđen za iznošenje mišljenja i da je na meti SLAPP tužbi predstavlja novi nivo apsurda. IPI se nada da će ta besmislena presuda biti poništena u žalbenom postupku i iskazuje KRIK-u i tamošnjoj redakciji”, navedeno je u tekstu.

Ukazano je i da je za razliku od drugih evropskih zemalja u kojima se SLAPP tužbe često odbacuju nakon skupog i dugog pravnog procesa, KRIK je u Srbiji bio na gubitku zbog takvih presuda.

IPI i naši partneri su ranije izrazili zabrinutost zbog takvih odluka, koje dovode u pitanje nezavisnost pravosudnog sistema u Srbiji i predstavljaju veliku pretnju slobodi medija”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da su nakon nedavne posete Beogradu, IPI i druge organizacije usredsređene na zaštitu medijskih sloboda izrazile zabrinutost zbog pogoršanja stanja i krize sa kojom se suočava nezavisno novinarstvo.

Izvor: VoA