Inđija: Lokalna vlast i dalje diskriminiše novinare

Inđija, 20.05.2023. –

Na jučerašnjoj radinici Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) koja je održana u Inđiji, lokalna vlast je još jednom dokazala da i dalje negira slobodne medije u ovoj sremskoj opštini.

Naime, NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”.

Iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija i kabinetu predsednika opštine Vladimira Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa noviinarima.

Za razliku od njih, na radionici su prisustvovali predstavniici MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove kao i lokalni novinari iz Inđije.

Propuštena prilika za uspostavljanje bolje saradnje?

Cilj najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije je da se na radionicama okupe lokalni novinari i predstavnici lokalne samouprava, pravosuđa i policije, kako bi bolje međusobno razumeli ulogu, rad, ali i zamke i pritiske kojima su izloženi.

– Na taj način, želimo da humanizujemo međusobne odnose između aktera i omogućimo bolju međusektorsku saradnju na lokalnom nivou. – istakao je na    jučerašnjoj radionici u Inđiji dr Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor NDNV-a.

Međutim, iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija, koji je inače zadužen i za konkurse za sufinansiranje medija, kao i Kabinet predsednika opštine Vladimir Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa noviinarima.

Za razliku od inđijske vlasti na radionici su učestvovali predstavnici  MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove i lokalni novinari iz Inđije.

Govoreći o problemima sa kojima se součavaju lnovinari u Inđiji, glavna i odgovorna urednica IN Medija, Verica Marinčić istakla je da lokalne vlasti i dalje negiraju postojanje jednog registrovanog medija u Inđiji.

Marinčić kaže da IN Medija i dalje ne dobija pozive opštinske vlasti o događajima koji su u javnom interesu. Ona je navela da IN Medija nije na mejling listi Opštine Inđija niti javnih preduzeća  .

– Pre neki dan je bila havarija na vodovodnoj mreži i pozvala sam JKP Vodovod i kanallizaciju. Iskoristila sam priliku i još jednom ih zamolila da naš medij stave na mejling listu kako bi smo blagovremeno obavestili građane Inđije  Odgovor koji sam dobila me je i nasmejao a ujedno i zbunio. Rekl su mi otvoreno da ne mogu da IN Medija portal stave ne mejling listu jer od medija u Inđiji oni obaveštavaju samo Sremsku televiziju i RTV Inđija.- kazala je Verica Marinčić.

Norinarka je još jednom podsetila prisutne da IN Medija ne dobija ni pozive za sednice Opštinskog veća i lokalnog parlamenta.

– Da apsurd bude veći, IN Medija uredno dobija pozive na događaje od Kabineta predsednika Srbije. Kada je bilo otvaranje fabrike Tojo Tajers u Inđiji, dobili smo poziv. Kabinet predsednika nas je obavestio i o svečanom otvaranju fabrike japanske korporacije Nidec u u Novom Sadu bez obzira što smo lokalni medij iz Inđije. – kazala je glavna i odgovorna urednica IN Medija

Zakon o javnom informisanju i medijima, u članu 4, između ostalog kaže, da je“zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.”

Pomenuti član Zakona prema rečima direktora za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), advokata Veljka Milić nije obavezujuć.

–  Član zakona na o zabrani diskriminacije medija nije obavezujući članJedini način je da reaguje resorno ministarstvo ali i ono može dati samo preporuku predstavnicima vlasti u Inđiji. Iako je u ovom slučaju jasno da je reč o diskriminaciji medija, i dalje je sve u rukama lokalne vlasti. – istakao je Milić.

Kako se moglo čuti prilikom rasprave, radionica je bila prilika da se uspostavi bolja komunikacija predstavnika opštinskih vlasti i lokalnih novinara  a sve u interesu bolje informisanosti građana opštine Inđija koji su i dalje zahvaljujući ophođenju inđijske vlasti prema pojedinim medijima uskraćeni za informacije koje su od javnog značaja.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Izvor: Cenzolovka