Zekić ne da petu frekvenciju, Martinoli kaže – rokovi prošli, bavimo se hirovima

Beograd, 26.04.2023. –

U Izveštaju EP se pominje i nefunkcionisanje REM-a. A upravo u vezi sa tim kompanija United Media podnela je još jednu urgenciju Upravnom sudu zbog istupa u javnosti predsednice REM-a Olivere Zekić da neće odlučivati o dodeli pete nacionalne frekvencije dok ne bude završen postupak protiv REM-a.

„Peta dozvola za nacionalnu frekvenciju neće biti dodeljena dok se ne završi sudski spor koji je pokrenula Nova S Televizija i sad ponavljam, neće da može“, rekla je Olivera Zekić.

Ovako predsednica Saveta REM-a sa Pinka diktira kada će se odlučivati o frekvenciji koja je nacionalno dobro i pripada svim građanima Srbije.

„Dalje odugovlačenje stvara učesniku na konkursu veliku štetu i ima brojne posledice a od momenta kada je REM trebalo da donese odluku, prošlo je sada više od 140 dana„, kazao je advokat Miloš Stojković.

„Kad se završi proces pred Upravnim sudom, kad pravosudni organi na koje niko od nas neće da utiče, bude doneo odluku da li smo mi prekoračili rok za dodelu dozvole, e onda ćemo odlučivati“, poručila je Zekić.

REM, odnosno njegovi predstavnici uporno tvrde da neće odlučivati dok Upravni sud ne odluči po našoj tužbi, iako se radi o dva paralelna javna postupka koja ne bi trebalo da utiču jedan na drugi, kazao je Stojković.

„Meni se čini da mi sad pokušavamo da nekim logičkim i zakonskim rešenjima i pristupima razumemo nešto što je odavno izašlo iz tih domena, sad se stvarno bavimo hirovima, dakle svi zakonski rokovi su prošli, ta frekvencija je trebalo da bude dodeljena ili je trebalo da se kaže da niko ne ispunjava uslove i da je niko ne može dobiti“, izjavila je teoretičarka medija Ana Martinoli.

Nakon tužbe, REM je u decembru obustavio rad. Zatim se krajem januara opet oglasila predsednica Saveta.

„Ne možemo da se mešamo u rad pravosudnih organa. Je l’ ih neko bio po ušima da nas tuže? Nije. Žao mi je samo što će zbog njih i druge zainteresovane televizije morati da čekaju“, rekla je Olivera Zekić.

Pre nekoliko dana Zekić je na Pinku na sve načine pokušala da objasni da vlast na REM nikada nije vršila uticaj, a osvrnula se i na evroparlamentarce koji traže da se istraži poslovanje Telekoma kada su u pitanju mediji.

„Ja ne znam kako male Perice po Evropi i belosvetski hohštapleri po Evropi razmišljaju da izgleda uticaj na Regulatorno telo za elektronske medije ali niko iz Evropskog parlamenta neće uticati na rad regulatornog tela i tražite, gle čuda, transparentan proces! Pa šta hoćete, gospodo, nemojte molim vas da se više šalite sa tim, ja dok sam u REM-u, a daće Bog to je još tri godine koliko mi je mandat, ovakve stvari ne da neće moći da prođu, već samo preko mene mrtve“, poručila je Zekić.

„Ono što mi se takođe čini jeste da jezik kojim nam se obraćaju oni koji bi trebalo da nas podstiču da komuniciramo tako da nas građani razumeju, da ne pravimo konflikte, da ne potpirujemo bilo kakve sukobe, oni nas uče da ne umeju da komuniciraju, tako da smo kao građani, društvo i publika zaslužili da nam se oni koji su zaduženi da se brinu o kvalitetu medijskog tržišta, da nam se obraćaju jezikom koji dolikuje tim javnim funkcijama koje obavljaju“, ocenila je Martinoli.

Građani zaslužuju da znaju i da u pozivu na predaju konkursne dokumentacije REM navodi rokove, pa se tako u toj dokumentaciji navodi da će REM odluku po raspisanom javnom konkursu doneti u roku od 30 dana.

Izvor: N1