„United media“ podnela urgenciju Upravnom sudu zbog izjava predsednice REM Olivere Zekić

Beograd, 26.04.2023. –

Pravni tim “United media” podneo je još jednu urgenciju Upravnom sudu u Beogradu zbog izjave predsednice REM Olivere Zekić u kojoj se osvrnula na preporuke iz amandmana izveštaja Evropske komisije gde se traži “transparentna” dodela pete nacionalne televizijske frekvencije. Zekić je ponovila ranije izrečen stav – “neće da može” – i optužila evroparlamentarce da su “belosvetski hohštapleri”.

Tim povodom, advokat Miloš Stojković danas je podneo urgenciju Upravnom sudu, pred kojim se od ranije vodi postupak protiv REM zbog kršenja pravilnika i (ne)dodeljivanja pete frekvencije.

„Televizija Nova je učesnik na konkursu za dodeljivanje pete dozvole (nacionalne frekvencije), kao i učesnik na prethodnom javnom konkursu koji je okončan početkom avgusta prošle godine. Prošle godine je tužila REM zbog toga što je propustio da odluči o dodeli pete dozvole u roku“, kaže Stojković za N1.

Dodaje da je u međuvremenu bilo dosta medijskih istupa predstavnika REM-a, prvenstveno Olivere Zekić.

„Zekić je najaviljivala da neće donositi odluku dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom po našoj tužbi. Zbog takvih medijskih istupa mi smo prvo podneli urgenciju Upravnom sudu da predmet uzme u hitno razmatranje. Podneli smo još jednu urgenciju kako bismo prikazli da dalje odugovlačenje u donošenju odluke, učesniku na konkursu stvara veliku štetu“, kaže Stojković.

Podsećamo, kako je Nova.rs otkrila, u amandmanu broj 16 na izveštaj izvestioca Bilčika, navodi se da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti, posebno TV Hepi, zatim nepoštovanje upozorenja izdatih od strane REM, i širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini.

Izvor: Nova.rs