Slavko Ćuruvija fondacija: Ohrabrujuća presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića

Beograd, 20.03.2023. –

Pozdravljamo odluku Drugog osnovnog suda da ponovo osudi optužene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i to – ovog puta na veće kazne. Očekujemo od Apelacionog suda da što pre potvrdi ovu presudu.

Na današnjem ročištu Drugi osnovni sud doneo je drugu prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović kažnjen na pet godina, Vladimir Mihailović na četiri, Igor Novaković na tri i po, a direktni izvršilac Aleksandar Marinković na 4 i po godine zatvora, zbog paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića.

Sudija Luka Pantelić obrazložio je da se pri odmeravanju kazne rukovodio motivima izvršenog dela, te da je Simonović bio javni funkcioner koji mora da trpi kritiku i koji nije pokazao empatiju prema oštećenima.

Nova osuđujuća presuda i veće kazne predstavljaju dobru poruku za novinare i medijske radnike. Tek kada svi odgovorni za nasilje nad novinarima budu adekvatno sankcionisani, novinari u Srbiji će moći slobodno i bez straha da obavljaju svoj posao u javnom interesu.

Posle blizu pet godina otkako se desio ovaj zločin, tokom kojih su Milan i njegova supruga Jela ostali narušenog zdravlja i bez doma, krajnje je vreme da žrtve dočekaju pravdu. Tokom četiri godine suđenja, Milan i Jela su dodatno maltretirani opstrukcijama okrivljenih i njihovih advokata, trpeći konstantnu sekundarnu viktimizaciju.

Podsećamo da se pred Apelacionim sudom nalazi i slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, te da njihove konačne odluke u oba ova slučaja mogu biti početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji.

Izvor: SĆF