Drugi osnovni sud: Ukupno 17 godina zatvora optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Beograd, 20.03.2023. –

Drugi osnovni sud danas ponovo prvostepno osudio optužene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića – ovaj put na ukupno 17 godina zatvora. Tužilac Milovanović: Očekujemo od Apelacionog suda da uskoro potvrdi presudu.

Drugi osnovni sud danas je ponovo prvostepno osudio bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i to, više nego prvog puta, na pet godina zatvora, dok je Vladimira Mihailovića osudio na četiri, Igora Novakovića na tri i po, a Aleksandra Marinkovića, kao direktnog izvršioca, na četiri i po godine zatvora, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je da „očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu”, jer je „sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe”.

Milan Jovanović je, posle današnjeg ročišta, poručio novinarima da se bore za slobodu, da misle svojom glavom i da ne budu „čipovani”.

Ponovljeno suđenje trajalo je skoro godinu dana, nakon što je Apelacioni sud u decembru 2021. ukinuo prvostepenu presudu donetu u februaru iste godine.

Prvostepenom presudom, prema navodima suda, došlo je do bitnih povreda postupka, a izreka javno objavljene presude razlikovala se od njenog pismenog otpravka dostavljenog učesnicima postupka.

Napad na kuću novinara Žig infa Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, ubacivanjem „Molotovljevog koktela”, dogodio se u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine. Optužnica je, zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, podignuta tri meseca nakon zločina, a prvo ročište održano je u maju 2019. godine.

Milan Jovanović je napadnut zbog novinarskog rada

Sudija Luka Pantelić odredio je zatvorske kazne koje se po dužini razlikuju i od prve prvostepene presude i od optužnice. Ali to nije i jedina razlika u odnosu na prvostepenu presudu.

Ovaj sudija je uvažio činjenicu da je motiv bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića da naruči napad na Milana Jovanovića, upravo novinarski rad i tekstovi o korupciji u opštini, koje je Simonović želeo da zaustavi. Uz konstataciju da je “Simonović imao dugogodišnji problem sa Milanom”, sudija Pantelić je, u kratkom obrazloženju, apostrofirao Milanove tekstove.

Kao otežavajuću okolnost, sudija je za Simonovića rekao da je “koristeći svoj položaj i uticaj” podstrekavao druge da zapale imovinu Milana Jovanovića, kao opomenu da prestane da piše o njemu. Otežavajuća okolnost je i što “Simonović nije pokazao empatiju prema oštećenima”.

Tužilac Milovanović tražio je najstrožu kaznu za Dragoljuba Simonovića, u trajanju od osam godina. Zbog toga je, nakon današnjeg izricanja presude, rekao da je “lično zadovoljan, ali profesionalno nezadovoljan”.

U obrazloženju sudijske odluke rečeno je i da je drugoosuđeni Vladimir Mihailović podstrekao druge da zapale imovinu novinara zato što mu je ponuđena novčana nagrada, ali i zato što je “računao  da od uticaja Simonovića zavisi posao njegove supruge u opštini”. Motiv Igora Novakovića, trećeosuđenog, bio je novac, kao i kod neposrednog izvršioca Aleksandra Marinkovića.

Priznanja Mihailovića i Novakovića ključni dokazi

Sudija Pantelić je ocenio da su svi izvršioci teškog krivičnog dela bili uračunljivi I potpuno svesni posledica koje mogu izazvati po opštu sigurnost, kao i da je materijalna šteta “veća od četiri miliona dinara”.

Prema obrazloženju presude, priznanja Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića, koja su dali neposredno nakon hapšenja, a kasnije ih, na suđenju, povukli, bila su ključni dokaz da sud uvaži optužnicu protiv Simonovića i donese ovakvu presudu. Za njihova priznanja sudija Pantelić je rekao da su “potpuna” i “nisu u suprotnosti sa drugim dokazima”.

Da podsetimo, tokom četiri godine suđenja, odbrana je pokušavala da priznanja Mihailovića i Novakovića izbaci iz spisa i dokaže da su “nelegalna” i nezakonito izmamljena pod pritiscima, pretnjama i lažnim obećanjima. To im je bila glavna tačka odbrane, pored stalnog omalovažavanja i vređanja Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Odbrana ima pravo žalbe i to 16 dana od kad prime pisanu presudu. Za žalbe je nadležan Apelacioni sud. Od optuženih i njihovih advokata danas se nije mogao dobiti nikakav komentar, jer su sudnicu ekspresno napustili odmah nakon izricanja presude. Da su ljuti, moglo se zaključiti i po reakciji Dragoljuba Simonovića, koji je na izlasku izvređao novinara Žig infa Zorana Lalića.

Prema presudi, bivši predsednik opštine i nekad visoko rangirani funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović je krajem septembra 2019. godine, u restoranu Mirovica, u Grockoj, nudeći 1.500 evra po obavljenom poslu i računajući na svoj uticajan položaj, podstrekao policajca Vladimira Mihailovića da zapali automobile Milana Jovanovića. Dao je tačan opis automobila i adresu.

Zatim je Mihailović, računajući na ličnu korist, podstrekao Igora Novakovića da pronađe nekog “od poverenja” da izvrši Simonovićev nalog. Novakoviću je takođe ponuđena novčana nagrada. On je pronašao Aleksandra Marinkovića, koji mu je dugovao novac, obećao da će mu “oprostiti dug” i dodatno dati još novca.

Aleksandar Marinković je u noći između 11. i 12. decembra 2018.g. ciglom razbio prozor na garaži Milana Jovanovića i ubacio “Molotovljev koktel”. Izbio je požar koji se naglo proširio na celu kuću u kojoj su spavali Milan i Jela. Jelu, koja je spavala na spratu, probudila je eksplozija i ona je nadčovečanskim naporima uspela da iz zapaljene kuće izvuče, od dima onesvešćenog, Milana i tako izbegne smrt u požaru.

Milan i Jela i dan danas pate od teških zdravstvenih posledica ovog napada. U požaru su zauvek izgubljene sve njihove uspomene. Kuća u kojoj žive u Vrčinu je tek prošle godine obnovljena zahvaljujući donacijama.

Milan Jovanović u veoma lošem zdravstvenom stanju: Novinari, borite se za slobodu

“Danas je prvi dan proleća. Dan, koji nagoveštava da će doći bolji dani za slobodu i mir. Očekujem da presuda bude opomena za kriminalce koji su ušli u svet politike. Da će novinari moći slobodno da rade svoj posao. Želim vam da se borite za slobodu medija”, rekao je Milan Jovanović danas nakon izricanja presude.

Teško je disao, jedva je dolazio do daha i uz vidan napor uspeo je da okupljenim novinarima prenese svoju poruku:

“Dobili smo bitku, a ne rat. To morate vi mlađi da dobijete.  Morate da se borite za slobodu da mislite svojom glavom. Nemojte da dozvolite sebi da budete “čipovani” novinari.

Izvor: Cenzolovka