Koluvijin advokat oslobođen optužbi da je pretio novinarki Jeleni Zorić

Beograd, 21.03.2023. –

Drugi osnovni sud u Beogradu juče je advokata Svetislava Bojića – koji zastupa Predraga Koluviju u slučaju „Jovanjica“ – oslobodio optužbi da je pretio novinarki Jeleni Zorić, potvrdili su za Raskrikavanje advokati u ovom postupku. Njemu se sudilo jer je novinarki, koja je izveštavala sa suđenja Koluviji, rekao da se njegov klijent „moli za nju“ i da „pazi kako izveštava“, ali je sud odlučio da ove izjave ne predstavljaju pretnju. Presuda je nepravosnažna i na nju se tužilaštvo može žaliti. Jelena Zorić za Raskrikavanje navodi da je „nažalost, očekivala baš ovakav ishod“.

Nakon što su na jučerašnjem suđenju tužilaštvo i odbrana izneli završne reči, sudija Dragana Branković je donela presudu kojom je advokat Svetislav Bojić oslobođen optužbi da je ugrozio sigurnost Jelene Zorić.

Reč je o postupku koji se vodio od aprila 2021. godine, nakon što je Zorić prijavila da joj je krajem 2020. godine Koluvijin advokat prišao po završetku suđenja u slučaju „Jovanjica“ i rekao: „Molim te budi precizna i pazi kako izveštavaš“, kao i da se njen klijent „moli za njeno zdravlje“. Zorić je ovo doživela kao pretnju.

Sud je, međutim, odlučio da ove izjave ne sadrže elemente pretnje. Sudija je, kako su za Raskrikavanje potvrdili advokati obe strane, u obrazloženju presude juče navela da je poverovala delu iskaza Jelene Zorić o tome da su se Bojić i ona sreli ispred suda, da je do razgovora došlo i da je Bojić izgovorio ove reči. Ipak, sudija je nakon analiziranja tih izjava zaključila da „nijedna od tih rečenica nije pretnja“.

I advokat Jelene Zorić i Bojićeva zastupnica Kristina Pavlović su za Raskrikavanje rekli isto – da bi nešto moglo da se definiše kao pretnja, mora biti jasno izrečeno i direktno upućeno od onoga koji preti.

Zastupnik Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević, međutim, smatra da je to ovde i slučaj, te da je u donošenju presude bilo bitno uzeti u obzir kontekst svih događaja.

„Jelena izveštava o veoma ozbiljnom slučaju „Jovanjica“ i Koluvijin advokat nešto njoj prenosi. Šta je to nego direktna pretnja, ne od Koluvije, nego od njega“, kaže Đorđević.

Bojićeva advokatica Kristina Pavlović, sa druge strane, smatra da u krivično-pravnom smislu nema „konteksta“ niti tumačenja.

„Ono što Jelena kaže da joj je Bojić rekao ne predstavlja krivično delo. (…) Kad je ovo krivično delo u pitanju nema konteksta, nema tumačenja nego mora da bude direktno i (pretnja) mora da bude konkretna da će na neki način biti napadnuti život i telo“, navodi Pavlović.

Tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu, a Bojićeva advokatica očekuje da će se tužilaštvo i žaliti.

Jelena Zorić: Nažalost, očekivala sam baš ovakav ishod

Novinarka Jelena Zorić za Raskrikavanje ističe da je „osetila kakav će ishod biti“ još od kada je u sudnici svedočila o pretnjama, a sudija je, kako kaže, pitala zašto je ta Jovanjica uopšte važna, pa Zorić piše o njoj.

„Nažalost, očekivala sam baš ovakav ishod. Ipak, pretnje sam prijavila zato što smo kao novinari dužni da se borimo za pravdu kroz institucije, čak i kada lično više ne verujemo u njihov rad“, navodi ova novinarka.

Tekst o ovoj presudi jutros je objavio i BIRN koji navodi da je tri dana pre presude i Advokatska komora Beograda odlučila da neće disciplinski goniti Bojića.

„Sve ovo skupa mi deluje kao institucionalno odobrenje da se nezavisno novinarstvo napada i da se guši medijska sloboda“, kaže Zorić za Raskrikavanje.

Podsetimo, kako se navodi u optužnici, Svetislav Bojić je između ostalog preneo Jeleni Zorić Koluvijine reči da ga ova novinarka „rastura i razbija svojim izveštavanjem“, te da je Koluvija „dobar čovek i veliki vernik, da se moli za zdravlje svih pa tako i nje, tužioca Drecuna i onoga što ga je hapsio“ i da „ko god se u Peđu ogrešio nije dobro prošao“.

Sa Zorić je tada bio kamerman televizije N1, za koju je i ona tada radila. U optužnici dalje piše da se Bojić i narednog dana, po završetku istog suđenja ponovo obratio novinarki, rekavši: „Zamalo da Peđu (Predrag Koluvija, aut.prim.) puste iz pritvora“, te da ju je „Peđa puno pozdravio“. Zorić je njegove reči shvatila kao pretnje, te ih je prijavila. Drugo osnovno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Bojića u martu 2021. godine.

Izvor: Raskrikavanje