Majstorov: Odbili smo novac sa konkursa jer ne želimo bilo kakve veze sa onima koji nas stalno vređaju i prete nam

Sombor, 22.07.2022. –

Projekat sa kojim su se prijavili na medijski konkurs u Somboru novinari portala SOinfo ipak, bez obzira na to što odbijaju da potpišu ugovor, nameravaju da realizuju jer na taj način žele da čitaocima skrenu pažnju na korupciju i na to kako se sve troši javni novac. Uvrede koje su usledile posle objavljivanja rezultata konkursa nastavak su pritisaka sa kojima se ovaj portal suočava – pretnji, tužbi, pa čak i prekršajnih prijava.

Redakcija somborskog portala SOinfo odbila je novac koji im je za ovu godinu dodeljen na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata koji je raspisala ova lokalna samouprava. Tekstove, planirane tim projektom, ipak će objaviti, jer na taj način žele da čitaocima skrenu pažnju na korupciju i na to kako se sve troši javni novac.

Kako piše u saopštenju redakcije ovog portala, nakon objavljivanja rezultata konkursa, na Fejsbuk stranicama su se pojavile uvrede na račun novinara. Te objave su, navodi se, delili i pojedini lokalni funkcioneri, ali i odbornici somborske skupštine.

Uvrede, pritisci, suđenja…

Novinari portala SOinfo su već duže vreme izloženi pritiscima, uvredama, tužbama, pa i prekršajnim prijavama. Ovo nije prvi put da odbijaju novac dobijen na konkursu koji raspisuje Grad Sombor – 2018. godine razlog je bio „ponižavajuće mali iznos sredstava“, a sada žele da se jasno distanciraju od aktuelnih gradskih vlasti.

„Nemamo nameru da nas na bilo koji način povezuju sa vladajućom opcijom u gradu. Imali smo stalne uvrede, izbacivanja sa konferencija, pritiske, suđenja… To su situacije koje ne želimo da prihvatimo. Ne želim vezu sa Gradom Somborom i ljudima koji ga vode. Tako smo odlučili i nećemo odstupiti. Jednostavno smo odbili da potpišemo ugovor i konkurs je zaključen bez nas“, kaže za Cenzolovku glavni urednik portala SOinfo Sava Majstorov.

Jedan od oblika pritisaka jesu i tužbe i prekršajne prijave kojima je ova redakcija već neko vreme izložena. Novinari ovog portala su zbog izveštavanja sa blokada koje su organizovane krajem prošle godine zaradili prekršajne prijave. Somborska policija ih je okarakterisala kao organizatore protesta, što, kako tvrdi Majstorov, nije tačno.

„Sredinom aprila smo dobili prijave gde su nas okarakterisali kao organizatore skupova, što mi nismo. Jesmo ih najavljivali, ali organizatori nismo, policija je to tako okarakterisala. Mi smo pre prve blokade bili pozivani u policiju na razgovore u kojima su pokušavali da nas upozore na tako nešto. Nismo reagovali na to, obavljali smo svoj posao i to smo uradili na najbolji način, koliko god je to bilo moguće u tom momentu“, objašnjava naš sagovornik.

Prijave su počele da stižu nekoliko nedelja kasnije, i to na osnovu snimaka somborske policije. Odlučili su da kazne ne plaćaju, a sudski procesi koji se na osnovu tih prijava vode zasad stoje u mestu.

Nedavno ih je zbog povrede časti, ugleda i reputacije u društvu tužio direktor Sportskog centra „Soko“ Darko Kosanović. Ta tužba je, sumnja Majstorov, posledica tekstova o fudbalskom klubu „Radnički 1912“, koji se predstavlja kao naslednik istoimenog kluba sa istorijom dužom od jednog veka.

Pretnje, telefonski pozivi…

Zbog tekstova na ovu temu Majstorov je dobijao preteće SMS-ove, kao i svakodnevne telefonske pozive u simboličnih pet do dvanaest.

„Predsednik Skupštine grada Zoran Rus je svojevremeno u Stanišiću napravio lažnu skupštinu i preuzeo klub iz Stanišića koji su preimenovali u ’Radnički 1912’. Isti taj čovek je dve godine kasnije prijavljen za pokušaj nuđenja mita sudijama, oštećivanja vozila… Imamo posla sa ljudima sa tribine, navijačima koji ne prezaju ni od čega“, podseća Majstorov.

Prema njegovim rečima, redakcija SOinfo duže od tri godine ne dobija saopštenja koja lokalna samouprava šalje medijima. Krajem prošle godine Majstorov je izbačen sa konferencije za medije gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića i ministra za omladinu i sport Vanje Udovičića, o čemu je Cenzolovka pisala. Uprkos svemu, ne odustaju.

„Kada su se prvi ljudi doseljavali na ove prostore verovali su da se zbog boljeg života narednih generacija morala položiti žrtva – to je naša ideja. Istrajaćemo da bi deci bilo bolje i da bi oni živeli u uređenijoj i pravno sigurnijoj državi gde se ovo neće događati i gde će novinari na miru moći da rade svoj posao“, kaže sagovornik Cenzolovke.

Izvor: Cenzolovka