Održano pripremno ročište po tužbi nezavisnih novinara protiv Ištvana Kaića

Novi Sad, 23.03.2022. –

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu juče je održano pripremno ročište po tužbi novinara Željka Bodrožića, Vuka Cvijića i Filipa Mladenovića protiv Ištana Kaića. Sud je odlučio da u isti postupak uvrsti protivtužbe Kaića i zakazao saslušanje stranaka za novembar 2022. godine.

Na pripremnom ročištu stranke su predložile dokazne predloge, međutim, Sud je odlučio da prihvati samo saslušanje stranaka, posle čega će odlučivati o dokaznim predlozima.

“Juče je faktički bilo propremno ročište gde je sudija spojio te protivtužbe sa prvom tužbom u okviru jednog postupka što je dozvoljeno u parničnom postupku. U toku jednog postupka se rešava  i o našoj tužbi i o protivtužbi Ištvana Kaića i predložen su dokazi. Mi smo se svim njihovim dokazima protivili i sud nije usvojio ništa od tih dokaznih predloga nego je usvojeno samo saslušanje parničnih stranaka. Dakle, tri tužioca plus Išvan Kaić kao tuženi i onda će sud na osnovu njihovih saslušanja dalje odlučiti o dokaznim predlozima”, pojašnjava advokat novinara Nataša Sarić.

Podsetimo, Ištvan Kaić je u tekstu “Narkomani i alkoholičari novinarstva“, koji su preneli režimski mediji,  nezavisne novinare nazavao alkoholičarima i narkomanima. Taj tekst naišao je na osudu novinara, a Bodrožić, Cvijić i Mladenović su odlučili da tuže autora.

Zatim je Kaić podneo dve protivtužbe koje se odnose na reakcije novinara na inicajlni tekst.

Sledeće ročište zakazano je za 24. novembar 2022. godine.

Izvor: NUNS