Novinar iz Vranjske Banje dobio SNS na sudu: Dužni su da mu isplate 150.000 dinara zbog povrede časti i ugleda

Vranje, 24.03.2022. –

Treći osnovni sud u Beogradu je, u prvostepenom postupku po tužbi novinara portala InfoVranjske Slavomira Kostića protiv Srpske napredne stranke (SNS), presudio da ta partija, po osnovu naknade nematerijalne štete, isplati novinaru 150.000 dinara.

Taj Sud je 22. februara doneo presudu u kojoj još stoji da se SNS iz Beograda obavezuje da Kostiću, osim 150.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, isplati i zakonsku zateznu kamatu, počev od datuma presude.

Slavomir Kostić, novinar iz Vranjske Banje, tužio je SNS iz Beograda zbog uvreda koje su mu uputili u saopštenju, a nakon njegovog teksta o „lažiranju fudbalske utakmice“.

A, SNS je u obavezi da Kostiću isplati pomenuti iznos zbog uvreda upućenih njemu, objavljenih u saopštenju koje je potpisano sa „Gradski odbor SNS Vranje, Mesni odbor SNS Vranjska Banja 1“.

U presudi Trećeg osnovnog suda u Beogradu piše da se „delimično usvaja tužbeni zahtev tužioca Kostića“, a SNS iz Beograda se, takođe, obavezuje da mu isplati troškove parničnog postupka u iznosu od 68.100 dinara.

U presudi se navodi da je 14. oktobra 2020, „Gradski odbor SNS Vranje, Mesni odbor SNS Vranjska Banja 1“, putem društvene mreže Fejsbuk plasirao saopštenje „Borićemo se još jače za lepšu i čistiju Vranjsku Banju“, u kome je novinar Kostić nazvan „ljudskim šutom i ološem, ljudskim talogom od novinara, zlonamernim, te da radi protiv interesa svog mesta i komšija“.

„U istoriji beščašća zauvek će biti upisano ime Slavomira Kostića kao bednika koji je u svakom trenutku bio spreman da radi protiv svog mesta“, piše u saopštenju SNS i dodaje se da je Slavomir Kostić „fekalija od čoveka koji se uplašio sopstvenog opstanka na čistom“.

Novinar Slavomir Kostić za Danas kaže da je saopštenje lokalnog SNS – i brutalne uvrede na njegov račun – reakcija na Kostićev tekst o „lažiranju prijateljske utakmice“.

„Svojevremeno sam napisao tekst o nameštenom rezultatu prijateljske fudbalske utakmice između FK ‘Mineralac’ iz Vranjske Banje i FK ‘Pavlovac’ iz istoimenog sela. Na poluvremenu ‘Pavlovac’ je vodio sa dva gola razlike, ali je tadašnji rukovodilac kluba koji pripada stranci koalicionom partneru SNS zamolio fudbalere da u drugom poluvremenu igraju malo slabije i da domaćin ‘Mineralac’ pobedi – da se ne bi zamerio predsedniku, vodećem čoveku ‘Mineralca’ i njegovom osnivaču Slaviši Bulatoviću, predsedniku GrO SNS u Vranju i poslaniku Skupštine Srbije. Fudbaleri su ga poslušali, ‘Mineralac’ je pobedio i ja sam o tome napravio tekst“, rekao je Kostić.

Nakon toga, usledilo je saopštenje SNS, u kome je novinar Kostić bio izložen „vulgarnim uvredama sa elementima pretnje“.

„To saopštenje je doprinelo da sam bio ugrožen u psihološkom i socijalnom smislu. Bio sam u strahu od eventualnih i fizičkih nasrtaja na mene i moju porodicu u Vranjskoj Banji, a posle tog saopštenja moji rođaci, prijatelji i komšije koji imaju zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, prestali su da komuniciraju sa mnom. Postao sam usamljenik na neki način“, dodao je Kostić.

Istakao je zadovoljstvo činjenicom da neće proći nekažnjeno autori saopštenja u kome se „vređa integritet neke ličnosti“.

„Moram da kažem da sam ohrabren ovom presudom i da još uvek postoji pravna država u ovoj i ovakvoj Srbiji, u strahovladi naprednjaka. To je poruka svima koji se bave politikom da im novinari nisu krivi za njihove greške i propuste, već da treba da se okrenu sebi i rade svoj posao kako treba, a novinari će raditi u skladu sa profesionalnom etikom“, rekao je Kostić.

Dodao je da očekuje da centrala SNS „pozove na odgovornost kreatora ovih pretnji“.

„Autor saopštenja je Mesni odbor SNS Vranjska Banja, koji je pod apsolutnim uticajem predsednika Gro SNS Slaviše Bulatovića. On je žitelj Vranjske Banje, moj sugrađanin. Bulatović je naneo štetu SNS i to ne  samo materijalnu, već je narušio njen ugled, ukoliko ga je imala“, dodao je Kostić.

Advokat iz Beograda Ivan Ninić, punomoćnik novinara Kostića, za Danas je rekao da ova presuda treba da „ohrabri ljude širom Srbije, sve građane koji su pogođeni ovakvim revanšizmom“.

„Cilj tužbe je bio da Slavomir Kostić ne doživi sudbine novinara Milana Pantića ili Slavka Ćuruvije, samo zato što radi svoj posao, a način njegovog pisanja nije po meri ove vlasti i pojedinih lokalnih funkcionera. To što ste, možda, najveći i najjači ne daje vam za pravo da ikoga linčujete. Želeli smo da pošaljemo simboličnu poruku da subjekti koji šire govor mržnje moraju da snose posledice. Nije stvar u ovoj novčanoj naknadi, već u poruci koja se šalje presudom“, naglasio je Ninić.

Ovaj pravnik je objasnio zbog čega je tužena SNS iz Beograda, a ne lokalni odbor iz Vranja ili mesni iz Vranjske Banje.

„Po Zakonu o obligacionim odnosima, pravno lice odgovara za štetu koju pričine svi njegovi organi. U ovom slučaju nije mogao da bude tužen mesni, opštinski ili gradski odbor stranke. Lokalna organizacija stranke nema pravni subjektivitet, ona ne može da bude tužena i ne može da učestvuje u sudskom postupku. Stranka svoj subjektivitet crpi iz centrale, zato je tužena SNS u Beogradu, za štetne radnje i posledice koje je proizvela radnja mesnog odbora stranke“, pojasnio je Ninić.

Punomoćnik novinara iz Vranjske Banje objasnio je da ova presuda „vraća malu dozu optimizma u pravosudni sistem Srbije“ i da je u pitanju „jedna vrsta moralne satisfakcije koja će ostaviti istorijski trag“.

„Suština je da ovi epiteti koji su sadržani u presudi, a koji su bili povod za tužbu ne mogu i ne smeju postati jezik redovne komunikacije u javnom životu, zato što upravo takvi navodi mogu da proizvedu emocije i nekoga navedu da krene u fizički obračun. Najlakše je proganjati novinare manjih redakcija na lokalu, jer ovakvi kvaliteti i karakteristike ličnosti koji se pripisuju Kostiću su nešto što može da proizvede i mnogo teže posledice, da navede nekoga na fizički obračun, pod dejstvom alkohola ili narkotika“, podvukao je advokat Ninić.

Rekao je da „nije optimista da bi sud u Vranju imao snage da donese ovakvu presudu“ i istakao da je novinar Kostić mogao da bira pred kojim sudom će zasnovati nadležnost, imajući u vidu da je centrala stranke u Beogradu, a da je štetna radnja nastupila u Vranju.

„Mogli smo da se opredelimo da ovaj postupak vodi sud prema Kostićevom mestu prebivališta ili sud u Beogradu, prema mestu i središtu centrale stranke. Opredelili smo se za sud u Beogradu upravo da bismo izbegli te neprijatnosti i da bismo izašli iz kalupa dužničko-poverilačkih odnosa koji vladaju u pravosuđu u manjim mestima, odnosno van Beograda“, istakao je Ninić.

Punomoćnik novinara iz Vranjske Banje očekuje da će se SNS žaliti na prvostepenu presudu koja je podložna preispitivanju.

„O žalbi će odlučivati Viši sud u Beogradu što je opet pozitivno. Očekujem da ova presuda bude potvrđena. Jedini ustupak koji bi Viši sud mogao da učini SNS-u bilo bi neznatno umanjenje iznosa od 150.000. Ono što je zajedničko i za centralu i odbore stranke je isti jezik komunikacije obračuna sa političkim neistomišljenicima i isti narativ kada treba širiti mržnju. Jako je bitno da je za ovo odgovorna centrala stranke i presuda upravo to potvrđuje“, zaključio je Ninić.

Izvor: Danas