Milenijum tim i dalje „zatrpava“ tužbama dva mala medija s juga Srbije

Leskovac, Vranje, 24.07.2021. –

Novim tužbama sa novim milionskim odštetnim zahtevima, kompanija Milenijum tim, angažovana na mnogim javnim poslovima u Srbiji, i dalje “zatrpava” dva mala medija na jugu Srbije. Portale Infovranjske i Jugpres iz Leskovca, tužili su direktori zbog istog izveštaja i saopštenja koje su preneli sa konferencije za novinare opozicione Narodne stranke, zbog čega se od njih već potražuje 300.000 evra. Najnovijim odštetnim zahtevima, Milenijum od Vranjskih traži 20.000, a od Jugpresa još 40.000 evra.

Osim duše i dobre hrane, i Vranje i Leskovac imaju brojne probleme. I one koji na njih ukazuju. Javno. Mali informativni mediji, izgleda veliki po uticaju. Naviknuti na izveštavanje iz svojih sredina pod pritiskom, susreću se sa novim oblicima, koji prvi put prete da ih zaista finansijski unište.

„Smešno je od nas tražiti 120.000 evra, kad celokupna naša imovina, sa ljudima, da prodate, ne možete da dobijete toliki novac“, rekao je glavni i odgovorni urednik portala Infovranjske Saša Stojković.

„Mi smo na zlom glasu. Mi ne dobijamo projekte na lokalnim medijskim konkursima. Nemoguće je da posle 15 godina, koliko postojimo, ne znamo da napišemo projekat“, kaže glavna i odgovorna urednica Jugpresa iz Leskovca Ljiljana Stojanović.

Poslednje tužbe ove nedelje primila je glavna urednica leskovačkog portala Jugpress, koja je po njih morala u Beograd. Nju i osnivača, sada tuže i direktori Milenijum tima, dodatno. Preko već podnetih tužbi od strane kompanije sa zahtevanim obeštećenjem od ukupno 200.000 evra zbog prenetog sadržaja sa konferencije i saopštenja opozicione Narodne stranke.

„Sem toga što ne znate šta će da se desi i koliko će to da traje, mi smo apsolutno sigurni da smo svoj posao uradili korektno i profesionalno i zaista verujemo da će sud znati to da ceni“, rekla je Ljiljana Stojanović.

Dok beogradski Viši sud ne proceni, „išamarani“ tužbama Milenijum tima, rade i Vranjanci. Preneli su, takođe, sadržaj konferencije za medije iste stranke iz opozicije i dobili prvu tužbu sa odštetnim zahtevom od 100.000 evra, zbog nanošenja štete žigu i ugledu. Tu nije bio kraj jer stižu nove, privatne.

„Gospodin Vujko i gospodin Bošnjak, kao vlasnici firme su nas privatno tužili. Takođe, Tim za razvoj (osnivač) i mene kao glavnog urednika. Traže odštetu od dva miliona, dakle – negde oko 20.000 evra, takođe za umanjenje poslovnog kvaliteta“, objašnjava Saša Stojković.

Izmoreni od sudova, odlazaka u Beograd, plaćanja advokata, skupih taksi zbog velikih zahteva za odštetu, da li su promenili način izveštavanja?

„Pa mi ne, zato što je, prosto, oko Jugpresa okupljena ekipa koja je na razne načine preživela devedesete i ovo za nas nije ništa novo. S druge strane, mi smo, recimo, posle jednog saopštenja lokalnog odbora opozicione stranke, tražili reakciju jednog od direktora – Bošnjaka. Tražili reakciju, demanti, šta god i on je vrlo brzo odgovorio da oni neće da ulaze u to preko medija, već da će svakako tužiti“, navodi Stojanović.

I tužili su – ali samo medije.

„Ja smatram da su oni svoj cilj postigli. Oni su izmaltretirali naš medij, finansijski su ga iscrpli“, poručuje urednik portala Infovranjske.

Pa ostaje samo da se vidi – kako će se pravosuđe postaviti.

Izvor: N1