Evropska unija osuđuje sve vrste napada ili pretnji novinarima

Vašington/Brisel, 24.07.2021. –

Evropska unija osuđuje sve vrste napada ili pretnji novinarima”, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez u odgovoru Glasu Amerike povodom klevetničke kampanje na čijem udaru se u Srbiji našla Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Taj nagrađivani medijski portal, objavio je detalje iskaza Veljka Belivuka, privedenog februara 2021. pod sumnjom da je predvodnik kriminalne grupe izrazite brutalnosti, u kom je naveo da mu je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge, da se sa njim viđao nekoliko puta, kao i da je član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) poslednjih deset godina.

Predsednik Srbije negirao je da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe osumnjičenog Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafskom testiranju.

Njegove stranačke kolege i saradnici se od objave teksta KRIK-a utrkuju u tome ko će mu pre stati u odbranu i burnije reagovati na detalje koji je objavio taj medij.

Ključno je da novinari mogu obavljati svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem i zastrašivanjem kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama. Nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima”, istakla je u svom odgovoru Glasu Amerike Pisonero Hernandez – dodajući da EU pozdravlja do sada preduzete korake za zaštitu novinara.

Poput uspostavljanja Radne grupe za bezbednost novinara i dvadeset četvoročasovne SOS telefonske linije za prijavu napada ili pritisaka na novinare. Istovremeno, očekujemo da Srbija stvori okruženje u kome se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja i brzo primeniti akcioni plan nove medijske strategije”, ukazala je portparolka Evropskem komisije u odgovoru Glasu Amerike.

Istovremeno, podsetila je da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet Srbije i neophodan uslov za njeno pristupanje Evropskoj uniji.

Evropska unija podržava Srbiju u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva je da poboljša učinak u istragama, krivičnim gonjenjima i donošenju pravosnažnih presuda u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanom kriminalu. To je važno za demonstraciju efikasnosti reformi vladavine prava u praksi”, navela je Pisonero Hernadez.

Kada je reč o okolnostima i atmosferi koja prati hapšenje Veljka Belivuka i osoba osumnjičenim da su njegovi saradnici, Pisonero Hernadez je precizirala da Unija ne komentariše istrage korupcije i organizovanog kriminala koje su u toku.

Na tužilaštvu Srbije je odluka da li će te slučajeve zvanično komentarisati ili ne”, zaključila je portparolka Evropske komisije.

Prethodno su predstavnici međunarodnih organizacija usredsređenih na očuvanje medijskih sloboda pozvale na prekid kampanje kojom se novinari Mreže za istraživanje korupcije i kriminala povezuju sa mafijom.

Prema Indeksu slobode medija u svetu, koji ta godišnje objavljuju Reporteri bez granica, Srbija spada među tri države sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija na području Evropske unije i Balkana. U obrazloženju rejtinga Srbije navedeno, između ostalog, da su novinari svakodnevno na meti vlasti i provladinih medija.

Ugroženost slobode medija i izražavanja u Srbiji konstantna je zamerka u nekoliko poslednjih izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. U poslednje dve godine njen proces evrointegracija je bio značajno usporen, što stručnjaci obrazlažu neispunjavanjem potrebnih kriterijuma iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Izvor: VoA