Tužba Jutke protiv Danasa odbačena kao neosnovana

Beograd, 19.07.2021. –

Viši sud u Beogradu odbio je tužbu MIlutina Jeličića Jutke protiv Danasa ocenivši je kao neosnovanu u celosti, a Jutka je, prema presudi, dužan da snosi troškove parničnog postupka.

Podsetimo, Milutin Jeličić Jutka, doskorašnji predsednik opštine Brus koji je optužen za seksualno uznemiravanje, tužio je list Danas zbog povrede ugleda i časti usled kršenja principa pretpostavke nevinosti, zahtevajući da mu se u to ime isplati jedan dinar.

Sporni tekst zbog kojeg je Jeličić tužio naš list objavljen je u onlajn izdanju pod naslovom „Inicijativa Ne davimo Beograd: Zajednički odlazak u Brus“ i u njemu je preneta izjava Inicijative da zajedničkim odlaskom na suđenje Jutki želi da pruži „podršku Mariji Lukić, Danijeli Vukajlović i drugim žrtvama seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke“.

U ovom delu teksta, dakle, navodi se kao činjenica da su oštećene žene žrtve tuženog, iako to sud još uvek nije utvrdio. Zato se u Jeličićevoj tužbi isticalo da je Danas povredio odredbe novinarskog kodeksa, odnosno „principe novinarske pažnje i prezumpcije nevinosti“, i prouzrokovao nematerijalnu štetu u vidu duševnih bolova „zbog povrede ugleda, dostojanstva, slobode i prava ličnosti“.