UNS: Tužbe sa visokim novčanim zahtevom „Milenijum tima“ pritisak na medije

Beograd, Leskovac, Vranje, 19.07.2021. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog prakse koju nastavlja da primenjuje firma „Milenijum tim“ koja visokim tužbenim zahtevima od po 100.000 evra na ime naknade materijalne štete za povredu ugleda tuži medije, a najnoviji primer je tužba koju su prošle nedelje primili izdavač NIBRS d.o.o. i odgovorni urednik Dejan Zlatanović za portal „Srbin.info“.

Time se broj tuženih medija, prema saznanjima UNS-a, povećao na sedam. Među tuženima su mediji Junajted grupe: Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal nova.rs, ali i lokalni mediji Jugpres iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja.

Broj tužbi je veći od broja tuženih medija. Za sada Jugpres ima dve tužbe, rekla je UNS-u glavna urednica ovog portala Ljiljana Stojanović kojima „Milenijum tim“ potražuje 200.000 evra zbog dva izveštaja sa konferencije za štampu Narodne stranke. Dodala je da će ovog petka, kada bude došla na sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara čiji je član, preuzeti nove tužbe.

„Advokat kaže da nije do sada čuo da tužba ne može da se podigne u Leskovcu, već da mora u Beogradu. Koliko sam razumela nove tužbe su za isto, ali za duševnu bol direktora. Dilema je koliko će biti novih tužbi. Očekujem da sledeće budu tužbe radnika za duševnu bol“, rekla je UNS-u Stojanović.

Urednik portala Infovranjske Saša Stojković rekao je UNS-u da je njegov medij tužen od „Milenijum tima“, ali i posebnom tužbom od vlasnika te firme. „Milenijum tim“ potražuje 100.000 evra na ime materijalne štete za povredu ugleda, kaže Stojković, a vlasnici drugom tužbom traže dva miliona dinara.

Društvo za inženjering, proizvodnju i usluge „Milenijum tim“ d.o.o. Beograd tužbom koju je primio medij „Srbin.info“, a u koju je UNS imao uvid, traži da sud utvrdi povredu prava na ugled, dosudi naknadu materijalne štete od 100.000 evra, obaveže tuženog da ukloni četiri teksta iz maja ove godine u kojima su i izjave funkcionera Narodne stranke, zabrani ponovno objavljivanje konkretnih citata u kojima se, između ostalog, „Milenijum tim“ dovodi u vezu sa SNS-om, te takvu presudu taj medij objavi.

UNS se pridružuje oceni „Lokal presa“, čiji advokati zastupaju Jugpres, da se radi o SLAPP tužbama, čija je svrha finansijsko iscrpljivanje, pogotovo, smatra UNS, lokalnih medija, kako bi bili onemogućeni da informišu građane o svim pitanjima od javnog značaja. Plaćanje takse za odgovor na tužbu sa visokim odštetnim zahtevom samo za sebe je veliki pritisak na slobodu medija, a posebno na male redakcije u lokalnim sredinama.

Izvor: UNS