Osuđena osoba koja je pretila novinarki Jovani Gligorijević

Beograd, 15.06.2021. –

D. G. je u ponedeljak, 14. juna 2021, prvostepeno osuđen na uslovnu kaznu od 6 meseci sa rokom provere od godinu dana i dve godine zabrane prilaska i kontakta za ugrožavanje sigurnosti (po članu 138, stav 1) novinarki Jovani Gligorijević

Naime, on je u maju 2020. uputio pretnje putem društvene mreže Instagram vređajući je i poručujući joj da će „doći dan za naplatu“.

Ubrzo nakon toga, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću, dok su NUNS i UNS tražili reakciju tužilaštva.

Takođe se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio tada, rekavši je da je u „Novom Sadu uhapšen D.G. zbog sumnje da je na društvenim mrežama pretio novinarki Vremena Jovani Gligorijević i pozvao građane da ne prete novinarima“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je tada izrazilo zabrinutost zbog konstantnih pretnji i pritisaka kojima je izložena Jovana Gligorijević i pozvalo tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i zaštiti je. U saopštenju NUNS je tada napisalo da je Gligorijević već nekoliko godina izložena pretnjama i pritiscima zbog svog rada.

Izvor: NUNS