Koalicija za slobodu pristupa informacijama: Bitno ugrožena prava

Beograd, 15.06.2021. –

Povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koja traje do sutra

Postojeći Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja bitno ugrožava dostignuti nivo prava i ne rešava probleme koji su uočeni u dosadašnjoj primeni Zakona, stav je Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Iz Koalicije, koju čini grupa organizacija civilnog društva, podsećaju da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 28. maja objavilo Nacrt Zakona i otvorilo javnu raspravu koja će trajati do sutra, 16. juna 2021. godine.

Koalicija je izradila dokument sa predlozima za unapređenje Nacrta Zakona, a predlozi se odnose na rešenja koja su prepoznata kao loša.

Na primer, navode iz Koalicije, član 2. Nacrta kojim se izuzimaju političke stranke i verske zajednice iz kruga obveznika Zakona.

Zatim, dodaju iz Koalicije, član 9. koji predviđa nova ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica.

Pored predloga za unapređenje predloženih odredaba, dokument Koalicije sadrži i predloge za prevazilaženje problema prepoznatih u primeni Zakona, a koji nisu adresirani Nacrtom, poput izvršenja Poverenikovih rešenja i neefikasnog nadzora nad primenom Zakona.

Koalicija je pozvala sve organizacije civilnog društva, predstavnike medija, organe javne vlasti, strukovna udruženja i pojedinice da se uključe u javnu raspravu i daju podršku predlozima koje je izradila Koalicija za pristup informacijama.

Izvor: Danas