Istinomer: Pouzdane informacije nikada nisu bile važnije

Beograd, 02.04.2021. –

Danas se obeleževa Međunarodni dan provere činjenica pod sloganom “Fekt-čeking spašava živote” kako bi se ukazalo na značaj istinitih i proverenih informacija u moru lažnih vesti i dezinformacija, saopštio je danas portal Istinomer.

Inicijativu za obeležavanje ovog dana pokrenula je pre pet godina Međunarodna mreža fektčekera (International Fact-Checking Network – IFCN), čiji je portal Istinomer član.

„Erozija poverenja javnosti u medije ubrzala se sa pandemijom korona virusa i postalo je jasno koliko su za javni interes važne pouzdane i relevantne informacije. Samo u okviru Coronavirus Facts alijanse koju je osnovala Međunarodna mreža fekt-čekera, koju čini 100 organizacija (uključujući i Istinomer), razotkriveno je više od 12 hiljada dezinformacija. Novinari Istinomera su od početka pandemije proverili preko 200 izjava javnih zvaničnika i političara, kao i objava na društvenim mrežama kako bi čitaocima omogućili pristup proverenim i tačnim informacijama“, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su istakli da je važnost provere činjenica i borbe protiv lažnih vesti i dezinformacija, a posebno  u kriznoj situaciji kao što je pandemija praćena infodemijom, prepoznala i norveška narodna poslanica Trine Skei Grande koja je Međunarodnu mrežu fektčekera (IFCN) nominovala za Nobelovu nagradu za mir.

Inače, od osnivanja 2015. godine, IFCN, koji danas okuplja 79 organizacija iz 51 države sveta, radi na promociji visokih standarda u proveri činjenica i zalaže se za pouzdane i tačne informacije u svim medijima. IFCN, na osnovu Kodeksa principa za fekt-čekere, svake godine evaluira kvalitet rada svojih članica.

Izvor: Danas