Brnabić i Gojković pozvale novinarska udruženja da se vrate u Radnu grupu za bezbednost novinara

Beograd, 26.03.2021. –

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. Sredinom marta, ovo telo su zbog nereagovanja na napade na istraživačke novinare i njihove članove, napustili Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Fondacija Slavko Ćuruvija i „Lokal pres“.

Nakon sastanka, Vlada je sopštila da je Radna grupa razgovarala o dosadašnjim aktivnostima kao i o daljem radu ovog tela koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Radna grupa, u veoma kratkom roku, napravila određene pomake. Izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, kao inicijativa ove Radne grupe počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

Kako je sopšteno u okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Predsednica Vlade istakla je takođe i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković naglasila je na sastanku da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji. Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku – UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

„Predsednica Vlade Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i učesnici sastanka, upućuju još jednom poziv medijskim i novinarskim udruženjima koja su napustila ovu Radnu grupu- Asocijacija medija, Acocijacija onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres, da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara“, jer je to u zajedničkom interesu svih, navodi se u sopštenju Vlade.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija – Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade K. Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Podsetimo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Naredni sastanak Radne grupe zakazan je za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a.

Izvor: Insajder