Junajted grupa: Pokušaj upada u našu kompaniju posledica atmosfere u društvu koju kreira vlast

Beograd, 25.03.2021. –

Junajted grupa pozvala je nadležne organe da reaguju i da sankcionišu Bogoljuba Pješčića, koji je juče pokušao nasilno da udje u centralu njihove kompanije i pretio zaposlenima u United grupi i novinarima N1 i televizija Nova S.

U saopštenju Junajted grupe ističe se da je Pješčić ugrozio sigurnost zaposlenih tako što se prvo lažno predstavio kao službeno lice vojnobezbednosne agencije, pa onda pretio zaposlenima i fizički nasrnuo na radnike obezbedjenja.

“U pitanju je osoba koja je već pretila direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću i nedavno preminulom glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću, ali su ga i pored toga promovisali mediji poput Televizije B92”, navodi se u saopštenju Junajted grupe. Iz te kompanije su naveli da mu je omogućeno i gostovanje kako bi napadao Junajted grupu, iako je reč o osobi koja se lažno predstavljala kao saradnik Donalda Trampa i kao novinar Brajt-barta, što su osudili i Ambasada Sjedinjenih američkih država i novinarska udruženja.

Istakli su da je ovaj napad direktna posledica negativne kampanje protiv slobodnih medija koji se u Skupštini Srbije od vladajuće Srpske napredne stranke označavaju kao “antisrpski mediji”, “domaći izdajnici i strani plaćenici” uz konstantno potenciranje njihovog rada kao “antidržavnog”.

“Svakodnevna negativna kampanja koju sprovode državni funkcioneri i tabloidi iznošenjem neistina o Junajted grupi i njenom poslovanju, kao i o medijima N1 i Nova S koji u okviru nje posluju, doprinela je stvaranju takve atmosfere u kojoj svako može da pokuša nasilni upad u poslovne prostorije, da preti zaposlenima Junajted grupe i novinarima N1 i Nova S, a da za to ne snosi gotovo nikakve pravne posledice, što samo ohrabruje nove vidove napada i zastrašivanja”, kaže se u saopštenju.

Junajted grupa je pozvala državne organe da omoguće svim zaposlenima da slobodno rade posao bez pretnji nasiljem, a funkcionere vlasti da prestanu sa otvorenim i prikrivenim napadima na nezavisne medije N1 i Nova S i da otvoreno osude svaki pritisak, napad i pretnju bez ikakvih uslovljavanja i relativizacije, jer će samo tako moći da se poboljša sveobuhvatno okruženje za ostvarivanje slobode izražavanja na čemu insistira i Evropska unija.

Izvor: Beta