Deset međunarodnih organizacija pisalo Vučiću i Brnabić zbog napada na medije

Beograd, 24.03.2021. –

Međunarodni institut za štampu (IPI) i još devet organizacija za zaštitu slobode medija poslali su pismo predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

„Tiha reakcija čelnika vlasti presudno je uticala na to da se četiri od devet organizacija povuku iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, dovodeći u pitanje poverenje u to telo“, navelo je deset organizacija koje su deo mehanizma „Brzi odgovor za slobodu medija“.

Potpisnice pisma pozivaju vlasti Srbije da preduzmu potrebne korake sa ciljem zaustavljanja pretnji nezavisnim medijima u Srbiji, i da „kazne takve taktike diskreditovanja i pretnji svim dostupnim institucionalnim sredstvima“.

„Sada je to potrebnije nego ikada ranije, nakon povlačenja članica iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, svega tri meseca od njenog osnivanja, zbog očigledne nespremnosti države da se pozabavi tom važnom pretnjom“, navodi se u pismu.

Dodaje se da „objavljivanje neosnovanih optužbi o navodnim vezama KRIK-a sa kriminalcima predstavlja rizik“ za tu organizaciju, i da „provladini mediji ne bi trebalo da budu korišćeni za dalju polarizaciju ili za targetiranje nezavisnih medija“.

„Strahujemo da bi ova kampanja blaćenja, u atmosferi sveprisutne nekažnjivosti za napade na novinare, mogla da izazove dodatne pretnje i činove nasilja nad KRIK-om i da posluži kao maska za mešanje policije i progon“, stoji u pismu.

Navodi se i da su predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) „nastavili da napadaju novinare, umesto da nedvosmisleno stanu u njihovu odbranu“, i dodaje da to „ima značajne implikacije na posvećenost Vlade Srbije slobodi medija i zaštiti ugroženih novinara i medijskih radnika“.

„Pozivamo vlasti Srbije da u saradnji sa novinarima i medijskim radnicima, novinarskim udruženjima i sindikatima i civilnim društvom ispune obaveze po pitanju poboljšanja bezbednosti novinara, medijskih radnika i medijskih kuća. To podrazumeva jasnu osudu kampanje blaćenja KRIK-a i drugih nezavisnih medija u Srbiji i momentalno preduzimanje svih neophodnih koraka za zaustavljanje i kažnjavanje ovih taktika diskreditacije i pretnji svim dostupnim institucionalnim sredstvima“, piše u pismu.

Uz Vučića i Brnabić, pismo deset organizacija poslato je i zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, OEBS-a i Ujedinjenih nacija.

Uz IPI, pismo su između ostalih potpisali Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Reporteri bez granica, Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

KRIK i drugi nezavisni mediji, kao i nevladine organizacije poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), našli su se početkom marta na meti provladinih tabloida i predstavnika vladajuće koalicije.

Nekoliko provladinih tabloida objavilo je da su novinari KRIK-a, koji su dugo pisali o razbijenoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa tim klanom. Potom je usledilo i iznošenje neosnovanih tvrdnji o organizaciji CRTA, usmerenoj na razvoj demokratske kulture i građanskog aktivizma.

Nakon što je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao da su KRIK i CRTA „kriminalna udruženja“, Vučić je rekao da niko nema pravo da novinarima preti, ali nije propustio da iznese svoje negativo mišljenje o pomenutim nevladinim organizacijama. „Kažite im, izmišljate, ne govorite istinu, licemerni ste, ali niko nema pravo da novinarima preti“, kazao je Vučić prošle nedelje.

Izvor: Danas