Koalicija za slobodu medija: U Skupštini nastavak kampanje protiv novinara i NVO

Beograd, 26.03.2021. –

Koalicija za slobodu medija upozorila je da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija, kao i da su opasne tvrdnje javnih funkcionera i optuživanje novinara da vode kriminalne, partijske i druge kampanje protiv funkcionera na vlasti samo nastavak urušavanja medijske scene u Srbiji.

U saopštenju se navodi da ni posle, skoro, dve nedelje od zahteva novinarskih i medijskih udruženja da poslanici Skupštine Srbije prekinu kampanju protiv novinara i da institucije konačno počnu da primenjuju mehanizme za zaštitu novinara, nijedna institucija nije reagovala.

Članovi Koalicije za slobodu medija napustili su 13. marta Radnu grupu za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije, zbog višednevne negativne kampanje i ozbiljnog ugrožvanja sigurnosti novinara KRIK, uz jasne zahteve da se Republičko javno tužilaštvo odredi prema tvrdnjama koje su iznete u tabloidima i u Skupštini Srbije, kao i da nadležni odbori parlamenta, ali i Regulatorno telo za elektronske medije, osude govor mržnje i targetiranje novinara.

Uprkos zahtevima za hitnom reakcijom, nadležni organi su ih ignorisali i ništa nisu preduzeli ili, kao što je to učinio skupštinski Administrativni odbor, odbili su kao neosnovane sve prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i obustavili dalji postupak utvrđivanja odgovornosti, ukazuje Koalicija.

U odlučivanju tog odbora učestvovali su i prijavljeni poslanici koji su jednostavno rekli da nisu kršili kodeks.

Zvanične molbe Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije da hitno reaguje i da stavi na dnevni red napade na novinare, ostale su bez odgovora.

Ohrabruje činjenica da je sastanak iste te radne grupe ipak sazvan, ali je nejasno šta je tema tog današnjeg sastnaka, navela je Koalicija, uz napomenu da njene organizacije, pošto su i formalno napustile to telo, više neće učestvovati u radu te grupe. Koalicija će nastaviti učešće u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana za Medijsku strategiju kao i u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, a ukoliko institucije pokažu stvarni interes za dalji dijalog i rad na poboljšanju bezbednosti novinara, naši članovi biće spremni da u takvom dijalogu učestvuju, navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu medija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: N1