Ministarka dala 2 miliona Tanjugu da prati njene aktivnosti

Beograd, 22.03.2021.

Za Medijsko praćenje aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine, kojim rukovodi Irena Vujović, pre tri meseca je izdvojeno dva miliona dinara.

Putem javne nabavke pomenuti posao je dobilo Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug, koje je ranije ovog meseca izbrisano iz Agencije za privredne registre.

U decembru 2020. godine, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je odluku da ugovor koji se odnosi na medijsko praćenje tog vladinog tela dodeli Tanjug JP, Obilićev venac 2, Beograd.

Kako se navodi u ugovoru, procenjena vrednost javne nabavke iznosi tačno 2 miliona dinara bez PDV-a, a na pomenutoj javnoj nabavci Tanjug se pojavio kao jedini ponuđač.

U ugovoru se navodi da je komisija, pošto je pregledala ponudu Tanjuga, konstatovala da je ista podneta u skladu sa zahtevima iz konkursne dokumentacije.

“S obzirom da je podneta ponuda od samo jednog ponuđača i da je prihvatljiva prema dostavljenoj dokumentaciji i procenjenoj vrednosti, naručilac će dodeliti ugovor ponuđaču Tanjug JP, Obilićev venac 2, Beograd”, navodi se u ugovoru koji potpisuje ministarka Irena Vujović.

Podsetimo, početkom meseca je javno preduzeće Novinska agencija Tanjug, koja je odlukom Vlade na 10 godina ustupljena firmi “Tačno”, izbrisano iz Agencije za privredne registre.

To se može videti na sajtu APR, ali i u medijskom registru, gde piše da su izbrisani Generalni servis Tanjuga, Servis vesti iz strane štampe, Servis vesti na engleskom jeziku, Ekonomski servis, Video, Foto i Fono servis, kao i Servis vesti, BIZ servis i Premium servis.

U isto vreme u registru medija firma “Tačno” registrovala je svoj Tanjug servis na engleskom jeziku, Video, Foto, BIZ i Lajvstrim servis.

Brisanje JP Novinska agencija Tanjug iz APR donekle je predstavljalo iznenađenje, budući da to niko nije najavio.

Prema zvaničnim informacijama, Tanjug je samo ustupljen na 10 godina kompaniji “Tačno”, koja je u vlasništvu firme “Minakord” Željka Joksimovića i Manje Grčić i RTV Pančeva, čiji je gotovo stopostotni vlasnik Radoica Milosavljević.

Krajem prošle godine, baš u danima kad je ministarka stavila paraf na ugovor koji podrazumeva medijsko praćenje rada njenog resora, ponovo su se pojavili problemi sa kvalitetom vazduha u Srbiji.

Međutim, iz nadležnog ministarstva su ostali nemi na apele da preduzmu nešto po pitanju toga što stanovnici pojedinih gradova praktično mogu da vide vazduh koji udišu. Istovremeno, Irena Vujović se odlučila na medijsko tihovanje, pa je deo javnosti s pravom postavljao pitanje gde se nalazi ministarka.

Izvor: NUNS, Cenzolovka