Predsednik Odbora: Nije realno da se pet članova REM-a izabere do Nove godine

Beograd, 18. decembar 2019. godine-

Obećanje koje su srpske vlasti dale evroparlamentarcima da će do Nove godine biti izabrano pet novih članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), po svemu sudeći – neće biti ispunjeno. Skupštini su podnete kandidature za izbor tri nedostajuća člana, a izbor još dva člana zavisi od toga kada će, i da li će uopšte, postojeći članovi Saveta REM-a podneti ostavke. Predsednik Odbora za kulturu kaže da nema vremena da se procedura ostavki i izbora novih članova završi do Nove godine.

„Mislim da nije realno da se to sve dogodi do Nove godine. Mislim da nema vremena da Odbor zaseda toliko puta i da uspe da poštuje proceduru koja kaže 15 dana za dostavu dokumentacije, pa dopuna dokumentacije, pa mogućnost da se pošalje poštom i kasni nekoliko dana… Da bi sve zakonske procedure ispoštovali, mislim da nećemo uspeti do Nove godine, ali svakako ćemo uraditi“, rekao je predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić.

Na konstataciju da je predsednica parlamenta Maja Gojković obećala da će do Nove godine biti izabrano svih pet članova Saveta REM-a, Krlić kaže da Gojković nije obećala nemoguće i dodaje da je bitno da se ispoštuje ono što je rekla predsednica parlamenta, ali da mora i da se poštuje zakon.

„Mislim da niko neće ništa izgubiti ako se još dva člana budu izabrala nekoliko dana posle Nove godine“, kazao je Krlić.

Upitan da li ima informacije da li će neko od postojećih članova REM-a podneti ostavku, predsednik Odbora odgovara da nema i da ne zna kakav će dogovor biti.

„Nemam inforimaciju, ostavka je lični čin. Ne znam kakav će dogovor biti. Što se zakona tiče, REM funkcioniše i sa šest članova, po zakonu je to moguće. Sada će imati pun sastav od devet članova. Promena dva člana, ako sačekamo i do kraja januara, mislim da neće ugroziti izborni proces niti demokratske procese u Srbiji“, rekao je Krlić.

Izvor: Cenzolovka