Odbor dao dodatni rok do 23. decembra za uređivanje podnetih predloga kandidata za članove REM-a

Beograd, 18. decembar 2019. godine-

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije dao je danas dodatni rok do ponedeljka, 23. septembra za uređivanje podnetih predloga kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje su podneli ovlašćeni predlagači.

Predsednik Odbora Mirko Krlić rekao je na sednici odbora da neke prijave nisu kompletne i da još nije stigla sva neophodna dokumentacija, te da je omogućen dodatni rok da je dopune.

Predloge za kandidate su podneli poslaničke grupe, udruženja filmskih scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Poslanička grupa Stranke moderne Srbije predložila je novinara portala Kosovo-onlajn Nenada Zorića, a poslanička grupa koja je deo vladajuće koalicije Pokret Socijalista- Narodna seljačka stranka- Ujedinjena seljačka stranka predložila je nekadašnjeg direktora SOS kanala Dragišu Kovačevića.

Poslanička grupa LDP, LSV, SDA Sandžak advokaticu i nekadašnju poslanicu LDP-a Juditu Popović, a Srpska radikalna stranka za člana Saveta REM-a predlažila je etnologa Dragomira Antonića.

Najveće vladajuće poslaničke grupe Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nisu predložile svoje kandidate.

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina predložila je sekretara Sekretarijata za poljoprivredu zaštitu životne sredinu u Gradskoj upravi Subotica Aleksandra Vitkovića i reditelja Dragomira Zupanca.

Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije i Udruženje filmskih glumaca Srbije predložili su zajedničkog kandidata za člana Saveta REM-a nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

Udruženje kompozitora Srbije predložilo je Snežanu Nikolajević i Zorana Simjanovića, a Udruženje filmskih umetnika Srbije predložilo dramaturga Božidara Zečevića.

Odluka o pokretanju postupka za predlaganje kandiata za izbor člana Saveta REM-a doneta je 27. novembra, a predlagači su imali rok od 15 dana da dostave obrazloženi predlog dva kandidata.

Izvor: Cenzolovka