NDNV: Predloženi pravilnik REM-a sadrži štetne odredbe, sprečiti nezakonitosti

Beograd, 17. decembar 2019. godine-

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da Nacrt pravilnika o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje koji je pripremilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sadrži nedovoljno jasne, ali i nezakonite odredbe poput “značaja političkih stranaka, odnosno kandidata”, koje će i u ovako napetu atmosferu uneti dodatne nejasnoće i sporenja.

Pozivamo medijske i druge stručnjake da se uključe u javnu raspravu koju REM u sredu, 18. decembra, organizuje o tekstu Nacrta pravilnika, kako predloženi dokument ne bi proizveo štetne posledice u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Podsećamo da je pravilnik o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje REM objavio 9. decembra, a nekoliko dana ranije objavljena su još neka takođe sporna dokumenta, koja se odnose na ponašanje emitera u predizbornim kampanjama.

Ovi dokumenti predstavljaju jednu u nizu aktivnosti proizašlih prevashodno na osnovu pritisaka međunarodnih faktora, a koje treba da pokažu da se nešto navodno radi na uspostavljanju konstatovanih medijskih nesloboda. Oni, međutim, suštinski ne donose ništa više od onog što propisiju važeći medijski propisi.

U Pravilniku su navedena samo opšta mesta. Između ostalog, REM “propisuje” da se za vreme predizborne kampanje u izveštavanju o aktivnostima državnih organa i funkcionera „poštuju pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike“, kao da to inače nije ključni princip funkcionisanja svih medija!?

Apsurdno je da REM u posebnim preporukama ističe ono što ne bi smelo uopšte da se dovodi u pitanje. Kakva se poruka time šalje u pogledu primene važećih zakona i principa vladavine prava?

U navedenom Nacrtu pravilnika posebno je problematična formulacija “usklađenost programa sa značajem političkih stranaka, odnosno kandidata“. Naime, ona ne samo da ostavlja prostor za ogromne zloupotrebe, već je i nezakonita, jer je u suprotnosti sa članom 7. tačka 8. Zakona o javnim medijskim servisima kojim je propisano “besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata“.

Neprihvatljivo je i to što Nacrt ostavlja mogućnost za nesmetano izveštavanje o funkcionerskim kampanjama, odnosno o aktivnostima državnih organa i funkcionera, čime se praktično ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe u izbornim kampanjama, koje u značajnoj meri dovode u pitanje demokratičnost izbornog porcesa, što se već nebrojeno puta pokazalo u prethodnim izbornim ciklusima.

Smatramo da na ovaj način REM samo nastavlja da izbegava svoje zakonske obaveze, a koje uključuju i to da reaguje po službenoj dužnosti ukoliko mediji krše važeće propise. Nažalost, bez posledica i po medije koji krše važeće propise i po REM koji na sve to žmuri,  ugrožovajući temeljno pravo demokratskog poretka – pravo na slobodne i fer izbore.

NDNV smatra da je neophodno da se uspostavi sistem koji će onemogućiti da politčki i drugi interesi budu iznad zakona kad je reč o delovanju Regulatornog tela za elektornske medije, odnosno u kojem će REM po službenoj dužnosti javno reagovati na nepravilnosti i pre zvaničnog početka predizborne kampanje i tokom izborne kampanje.

Takođe, NDNV apeluje da se iz Pravilnika o načinu izveštavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje briše odredba o usklađenosti programa sa značajem političkih stranaka, jer je nezakonita, te da se u tom pogledu primenjuje postojeći Zakon o javnim medijskim servisima koji garantuje jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata. Pravilnik je potrebno prečistiti i od odredbi koje ostavljaju mogućnost za prenošenje funkcionerske kampanje i od odredbi koje REM-u ostavljaju mogućnost da izbegne zakonsku obavezu da postupa po službenoj dužnosti.

Izvor: Cenzolovka