Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv pripadnika Noćnih vukova zbog zastrašivanja novinarke Marinčić

Beograd, 13. decembar 2019. godine-

Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je krivičnu prijavu protiv Nenada M., osumnjičenog da je tokom juna i jula ove godine pratio i zastrašivao novinarku iz Inđije Vericu Marinčić.

U rešenju, u koje je Cenzolovka imala uvid, navodi se da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

„Analizirajući sve prikupljene podatke, nalazimo da nema dokaza da je osumnjičeni u konkretnom slučaju uputio pretnje oštećenoj da će napasti na njen život ili telo“, piše u dokumentu koji potpisuje zamenica javnog tužioca Aleksandra Molnar.

Zaletanje motorom, presretanje, praćenje

Sve je počelo kada se osumnjičeni muškarac prepoznao u foto-vesti objavljenoj 15. juna na Fejsbuk stranici portala Inđija kafe. 

Po rečima novinarke tog lokalnog portala, nakon pretnji pokušao je da je u kafiću polije vodom, a onda se u ulici u kojoj ona živi zaleteo motorom na nju i skrenuo u poslednjem trenutku. Incident je odmah prijavljen policiji, ali je ista osoba i narednih dana nastavila da obilazi mesto gde ona radi. 

Novinarka je praćena i ispred kuće u kojoj živi.

Verica Marinčić je u tužilaštvu saslušana 5. jula, a u međuvremenu je nastavila da živi i radi na istom mestu, bez ikakve zaštite. Kako kaže, poslednji pokušaji zastrašivanja dogodili su se krajem septembra.

„Od tada ga srećem, ali on okrene glavu i nema komentar ili bilo kakvu reakciju. Žaliću se svakako na ovu odluku, mada sam bila svesna da će upravo ovo biti rasplet. Ima zaleđinu, državu, a sad ima i pečat da je na dobrom putu.“

Marinčić: Za sistem ovakav obrazac prihvatljiv

Verica Marinčić odbacivanje prijave tumači kao svojevrsnu dozvolu, to jest kao poruku sistema da je ovakav obrazac ponašanja prihvatljiv.

„Jednog dana, ako ikad svane to jutro, biću ponosna što nisam učestvovala u ovom haosu. Do tada ću da se borim s vetrenjačama i sakupljam pečate i odluke.“ 

Prema pisanju Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), osumnjičeni za pretnje novinarki član je moto-kluba „Noćni vukovi“ i česta je zvanica na proslavama opštinskih vlasti. 

Žaliću se svakako na ovu odluku, mada sam bila svesna da će upravo ovo biti rasplet. Ima zaleđinu, državu, a sad ima i pečat da je na dobrom putu (Verica Marinčić)

Tokom istražnog postupka, tvrdio je da je stupio u kontakt s Inđija kafeom upravo zbog slike „Noćnih vukova“ koja se vidi na objavljenoj fotografiji njegovog automobila, jer, kako kaže, nije želeo da se kompromituje ovaj moto-klub (čije je on odgovorno lice za područje Srema). U potpunosti je negirao svoju krivicu, tvrdeći da novinarku Inđija kafea „poznaje samo iz viđenja“.

Tužilaštvo je pokušalo da, posredstvom lokalne policije i opštinskog Bezbednosnog centra, dođe u posed video-snimaka koji bi osvetlili prirodu njihovih kontakata, međutim, u tome se nije uspelo. 

Iz policije je stigao izveštaj da su obavili razgovor s osobom iz kabineta predsednika opštine, koja je zadužena za monitoring kamera, i u tom izveštaju zaključuje se da je video-nadzor samo „delimično u funkciji, jer servisiranje nije vršeno redovno“. Željene lokacije, kako tvrde, nisu pokrivene sistemom, te „praktično nije moguće da su takvi snimci postojali“. 

Kamera na raskrsnici u centru Inđije služila je, navodno, samo za istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja i takođe više ne radi.

Postupak za pretnje novinarki od početka su pratili pokušaji pritisaka i diskreditacije. Iz samog tužilaštva mogle su se čuti opaske da „ona i nije novinarka“, a slična omalovažavanja stigla su i od narodnog poslanika Marijana Rističevića. On je Vericu Marinčić nazvao „prodavačicom“, iako je svojevremeno bio gost u njenoj televizijskoj emisiji.

Hakerski napad na Inđija kafe

Posle praćenja i zastrašivanja na ulici, usledili su hakerski napadi na sajt. Radilo se o sinhronizovanom brute force napadu, odnosno pokušaju da se pogađanjem šifre ostvari pristup na server. Taj slučaj prijavljen je Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zastrašivanje Verice Marinčić osudio je OEBS, kao i Reporteri bez granica, koji su pozvali vlasti u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da je zaštite. Takođe, NUNS i UNS su izneli zahtev da policija i nadležno tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti novinarke iz Inđije. 

Ovo nije prvi put da je novinarka lokalnog portala zbog svog profesionalnog delovanja trpela verbalno nasilje. O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama Verica Marinčić već je govorila u martu ove godine, u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije

Izvor: Cenzolovka