Godinu dana od paljenja kuće novinara Jovanovića: Sramotan izostanak pomoći države

Beograd, 12. decembar 2019. godine-

Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin država nije pomogla u obnavljanju kuće. Oni bi, da nije bilo solidarnosti građana i novinara, i dalje bili bez sopstvenog doma. Okrivljeni za zločin Dragoljub Simonović ne samo da još nije kažnjen u sopstvenoj stranci već je, naprotiv, nagrađen ulicom u Vrčinu.

Danas, 12. decembra, na godišnjicu paljenja kuće novinara iz Vrčina Milana Jovanovića zakazan je nastavak suđenja bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim osumnjičenima za ovaj zločin.

Prethodno ročište, zakazano za 1. novembar, odloženo je zbog toga što se okrivljeni Igor Novaković nije pojavio u sudnici, što je njegov advokat opravdao bolešću.

12. decembar 2018: Molotovljev koktel na kuću novinara

U 3 sata i 30 minuta ujutro, kroz prozor garaže u kući novinara Milana Jovanovića bačen je „Molotovljev koktel“. Vatra se brzo proširila i na ostatak kuće, u kojoj je izgorelo sve što je ovaj policajac u penziji stekao sa suprugom Jelom Deljanin.

Nekoliko sati po izbijanju požara, dok je bio u Gradskoj bolnici na Zvezdari, gde su mu lekari pružali pomoć, Jovanović je za Cenzolovku rekao kako je uveren da je razlog napada njegovo pisanje. Već je tada tvrdio da iza napada stoji Dragoljub Simonović, koji je kasnije u medijima negirao umešanost u ovaj zločin.

Dan uoči godišnjice, novinar portala Žig info priseća se tog jutra kada je, kako kaže, jedva izvukao živu glavu:

„Kada se setim tog jutra, osetim gorčinu i bes. Tog jutra su mi uništene uspomene, fotografije moje porodice, bukvalno sve što sam stekao za svojih 70 godina. Pod stare dane sam ostao beskućnik bez igde ičega. U glavi su mi se motale crne misli. Stajao sam ispred kuće koja se pretvorila u zgarište. Na sve sam bio spreman. Hvala bogu, preovladala je samokontrola.“

Dodaje da i sada, godinu dana kasnije, pred očima još uvek vidi požar.

„Ogroman plamen u kom nestaje moja prošlost. Stojim na ulici. Bos, na snegu i mrazu. Na meni je samo pidžama, a kod sebe nemam ni dinara. Sve je ostalo u plamenu, na zgarištu. Znao sam ko je to uradio, a u meni je ključao bes.“

Niko ga od nadležnih u državi neposredno posle paljenja kuće nije pozvao niti mu ponudio pomoć.

Jovanović podseća da su počeli da dolaze novinari od kojih je čuo reči utehe, kao i da su mu ulivali nadu da neće biti sam:

„U sebi sam osetio neku novu snagu i energiju.“

30. decembar 2018: Obijanje iznajmljenog stana

U početku su mu pomogle komšije, ali je ubrzo sa suprugom iznajmio stan na Banovom brdu. Tri dana pošto se u njega uselio, 30. decembra oko 20 časova neko je pokušao da upadne u stan u kom je u tom trenutku bio sa suprugom.

I tada je za Cenzolovku rekao da sumnja da je u pitanju nov pokušaj napada na njega ili zastrašivanje. Dobija i 24-časovnu policijsku zaštitu.

11. januar 2019: Hapšenje osumnjičenih

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 11. januara saopštava da su uhapšene osobe koje su provalile u iznajmljeni stan na Banovom brdu u kojem je boravio novinar portala Žig info. Stefanović je novinarima tada rekao da su uhapšeni priznali krivično delo i da su predati tužilaštvu, dok je Vučić kasnije tvrdio da namera provalnika nije bila da napadnu Jovanovića.

25. januar 2019: Hapšenje Simonovića

Iako je Jovanović u startu direktno optuživao Simonovića kao glavnog nalogodavca za paljenje kuće, i to upravo zbog tekstova koje je o njemu objavljivao na portalu Žig info, hapšenje predsednika Opštine Grocka usledilo je tek 25. januara, što je na vanrednoj konferenciji za novinare objavio predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je tada naveo da „partijska knjižica nikoga neće zaštititi od odgovornosti, svidelo se to nekome ili ne, a da će nasilje biti najoštrije kažnjeno“.

7. mart 2019: Simonović pušten iz pritvora

Dragoljub Simonović, tada još uvek aktuelni predsednik Opštine Grocka, u pritvoru ostaje do 7. marta.

Javnost još uvek nema informaciju o tome da je Simonović pretrpeo ikakve sankcije čak ni kao član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, čiji je Vučić predsednik.

20. mart 2019: Ostavka Simonovića

Skupština opštine Grocka je prihvatila Simonovićevu ostavku. Na njegovo mesto dolazi članica SNS-a Živadinka Avramović, koja je za Simonovića imala samo pohvalne reči.

Ispred zgrade Skupštine opštine Grocka tada su se okupili lideri i pristalice opozicionog Saveza za Srbiju, ali i simpatizeri SNS-a. Policije nije bilo, ali ni incidenata.

Izvor: Cenzolovka