Tužilaštvo: Prijava protiv optuženog za prebijanje novinara Matorčevića preuranjeno odbačena

Beograd, 23.oktobar 2019. godine-

Više javno tužilaštvo smatra da je odluka osnovnog tužilaštva preuranjena zato što nisu ispitani svi svedoci koji mogu da pruže dodatne informacije o optuženom da je prebio Željka Matorčevića. Stigla 15. tužba Dragoljuba Simonovića protiv urednika portala Žig info

Više javno tužilaštvo usvojilo je prigovor advokata Željka Matorčevića protiv rešenja Drugog osnovnog javnog tužilaštva kojim je odbačena krivična prijava protiv J. P. zbog sumnje da je u oktobru prošle godine naneo teške telesne povrede Matorčeviću, potvrdio je za Cenzolovku urednik portala Žig info.

Više javno tužilaštvo u obrazloženju, između ostalog, navodi da je nadležno tužilaštvo preuranjeno donelo odluku, kao i da nije ispitalo svedoke V. C. i D. P., zaposlenu u firmi SIEGER, u kojoj radi i J. P.

Oni bi mogli da pruže detaljnije podatke o kretanju J. P. na dan kada je pretučen Željko Matorčević, kao i da navedu tačno vreme napuštanja benzinske pumpe „Slap“ (na kojoj je J. P. radio) kod Bubanj potoka, 9. oktobra prošle godine, kada je Matorčević i prebijen.

Više javno tužilaštvo navodi da je „u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i preispitivanja pravilnosti odluke Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu sagledavanjem činjeničnog stanja i analizom postupanja konstatovano da je prigovor osnovan“.

„Da bi se u konkretnom slučaju mogla doneti odluka po podnetoj krivičnoj prijavi, potrebno je u svojstvu svedoka ispitati predložene svedoke. Potrebno je da se svedok D. P. izjasni ko je navedenog dana bio u noćnoj smeni sa J. P., da li je ona takođe bila u noćnoj smeni u to vreme, kada je on tačno došao na posao i kada je sa posla otišao, te da li je tokom noćne smene napuštao posao, pa ako jeste, da li se i kada tačno vratio“, stoji u obrazloženju Višeg javnog tužilaštva.

Navodi se i da je potrebno da se svedokinja izjasni da li je videla da li je neko lice došlo po njega da ga vozi kući i ukoliko jeste, u koje vreme je to bilo. Traži se da se i drugi svedok V. C. izjasni da li je on dolazio po J. P., zašto, u koliko sati, da li su se kretali putem na mestu gde je napadnut Matorčević.

„Tek nakon pribavljanja navedenih dokaza, a nakon njihove analize zajedno sa drugim prikupljenim dokazima, postupajući zamenik tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu moći će da odluči da li će nastaviti krivično gonjenje protiv J. P. ili će rešenjem odbaciti krivičnu prijavu podnetu protiv tog lica“, obrazložili su u Višem javnom tužilaštvu.

Protiv ovog rešenja nije dozvoljena žalba ni prigovor, što znači da je sada na potezu nadležno tužilaštvo.

Cenzolovka je 26. avgusta pisala o tome da je odbačena krivična prijava protiv J. P., koji se sumnjičio da je fizički napao urednika portala Žig info Željka Matorčevića i slomio mu jagodičnu kost.

Matorčević je za Cenzolovku rekao da mu je postupak vođenja istrage od samog početka bio sumnjiv i da se na njemu počelo raditi tek posle paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

„Tek kada se javnost pobuni, a u ovom slučaju Amerika i Evropa, tek tada počinju navodno i institucije da deluju. Kako je moj slučaj lakši od paljenja kuće kolegi Jovanoviću, tako je i opalo interesovanje i tako je tužilac obavio posao – čisto da slučaj završi bezbolno“, kaže  Matorčević za Cenzolovku.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su, nažalost, afere svakodnevica, a poslednja u nizu je pritvor radnika Krušika  Aleksandra Obradovića iz Valjeva.

„Ko zna šta bi se desilo sa kolegom Jovanovićem, sa mnom ili bilo kim sa sajta Žig info da se javnost nije uzburkala, odnosno Ambasada Amerike i OEBS u Srbiji“, objasnio je Matorčević.

15. TUŽBA DRAGOLJUBA SIMONOVIĆA

Matorčević je u međuvremenu dobio i 15. tužbu od bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i, kako je naveo, Simonoviću smeta to što se u tekstu spominje, odnosno što mu je dat epitet „Palikuća“.

Kao i u prethodnim tužbama, i u ovoj Simonović tvrdi da Žig info nije medij, a razlozi za tužbu su isti, samo je naveden drugi tekst.

„Ovo je samo nastavak maltretiranja novinara, prvenstveno mene od strane Dragoljuba Simonovića. Ja razumem zašto on podnosi toliko tužbi protiv mene jer smo mi sa portala Žig info bili uporni u svom radu, nismo prestali ni zbog najgoreg ucenjivanja, posle prebijanja, pa i paljenja kuće. Nije uspeo da ostvari svoje planove, otuda njegov bes“, tvrdi Matorčević.

On ističe da će on i njegov advokat dokazati kontradiktornosti koje je Simonović izneo u tužbama ukoliko se pojavi na nekom od ročišta, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Cenzolovka