Programski savet RTS -a: Građani ne žele jednostrani javni servis

Beograd, 11. decembar 2019. godine-

Građani traže da Radiotelevizija Srbije (RTS) i nadalje proizvodi program najvišeg kvaliteta i da taj program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran, izjavio je danas predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović, uoči četvrte javne rasprave o programskim sadržajima RTS.

Pavlović je ocenio da je rasprava o programskim sadržajima javnog servisa prilika da se dodatno unapredi kvalitet komunikacije sa slušaocima Radio Beograda i gledaocima RTS, odnosno građanima zbog kojih javni servis postoji, koji ga finansiraju i kojima treba da polaže račune.

Da li RTS sa svojim programima, radijskim i televizijskim, uvek daje blagovremenu, objektivnu i nepristrasnu informaciju o relevantnim zbivanjima u zemlji i svetu?

Građani su na, kraju serije ovih razgovora, podržali ovakav način organizovanja javnog servisa, napomenuo je Pavlović. Građani su tražili da javni servis u još većoj meri iskoristi veliki kadrovski, tehnološki potencijali RTS, kako bismo za godinu dana pred njih izašli sa još bogatijim izveštajem, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, građani visoko ocenjuju kulturne programe, standarde koje RTS ima u programima kulture, hvale stabilne kriterijume u oblasti muzike, dobar serijski i dramski program.

Pavlović je ocenio da javni servis, po definiciji, mora biti otvoren za sučeljavanje različitih mišenja, mora da pokrije što širu lepezu komunikacionih i drugih potreba građana.

Mi ćemo na kraju rasprave sistematizovati sve primedbe, sugestije i pohvale i dostaviti ga menadžmentu i uređivačkim timovima RTS. Nemam sumnje u to da će oni razmotriti te primedbe sa najvećom odgovornošu, rekao je Pavlović.

On je naveo da se ovakva rasprava vodi svake godine nezavisno od ciklusa izbora, ali da je zanimljivo da u ovoj seriji razgovora nije bilo reči o poziciji kandidata, stranaka i razliitih političkih interesa o izborima koji će se održati 2020. godine. Govoreći o onome što su građani najviše kritikovali, pomenuo je da su slušaoci Radio Beograda tražili bolje pokrivanje terena audio signalom, a u televizijskom programu su skoro u svakom mestu kritikovali što RTS ne prenosi fudbalske utakmice reprezentacije Srbije.

Meni se čini da je ta kritika na mestu, iako znam neke objektivne razloge, ali verujem da će se sledeće godine to popraviti, ocenio je on. Programski savet je posrednik između građana i javne medijske ustanove, mi ćemo sistematizovati sve predloge i dostaviti ga menadžmentu i uređivačkim timovima, a taj dokument će biti predstvaljen javnosti i nema šta da se krije, zaključio je Pavlović.

Izvor: Cenzolovka