UNS: Državni sekretar Gajović pokušao da zastraši predsednicu Izvršnog odbora UNS-a

Beograd, 19. jun 2019. godine –

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a u toj komisiji Draganu Pejović.

Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja, rekla je UNS-u da ju je Gajović pozvao u svoj kabinet, gde je „izuzetno neprijatnim tonom“ i sa namerom da je uplaši kritikovao njenu prošlonedeljnu izjavu za Radio Slobodna Evropa. Pejović je tada rekla da je ministarstvo tek nakon reagovanja UNS-a objavilo predlagače članova komisija za ocenjivanje medijskih projekata, da je pitanje zašto to nije učinilo pre, kao i da to dovodi u sumnju kredibilnost komisija.

Gajović je Dragani Pejović rekao da ga je „baš briga šta misli UNS“, da nije objavio predlagače članova komisija zato što je to od njega tražilo Udruženje, već zato što je on čovek „širokih shvatanja“, a da UNS sve to radi da bi na njegovo mesto došao generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Ove godine u radu komisija kao kandidati UNS-a učestvuju Dragana Pejović, Olivera Kovačević, Petar Jeremić, Budimir Ničić i Slobodan Radičević. Oni će posle incidenta koji je napravio državni sekretar obratiti još više pažnje na pristigle projekte i o svakom eventualnom novom pritisku na članove komisija i pokušaju da se novac građana da sumnjivim projektima odmah obavestiti javnost.

UNS podseća da je zbog šovinističkih izjava o ženama i izjave da novinari izmišljaju napade tražio smenu Aleksandra Gajovića i da je ovim postupkom on još jedanput potvrdio da mu nije mesto na toj funkciji. UNS zato poziva predsednicu Vlade Anu Brnabić da smeni državnog sekretara Gajovića.

Izvor: Cenzolovka