Ćosić: Vesić progoni novinare N1 i preti

Beograd, 20. jun 2019. godine –

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal neće pokrenuti istragu protiv zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zbog objave internog mela redakcije N1 „jer za to nisu ispunjeni uslovi“, potvrdio je za Danas tužilac Branko Stamenković.

– Zakonik o krivičnom postupku jasno definiše kada možemo pokrenuti krivični postupak. U ovom uslovu ti momenti nisu ispunjeni – rekao je Stamenković.

Goran Vesić je na svom Fejsbuk nalogu, kao „dokaz“ da N1 vrši kampanju protiv njega, objavio deo internog redakcijskog mejla. Prema Krivičnom zakoniku, za povredu tajnosti pisma i drugih pošiljki predviđena je zatvorska kazna od dve do tri godine, ali Tužilaštvo ipak smatra da nema osnova da ispita Vesića odakle mu mejl u kojem urednik i novinar pripremaju temu.

Advokatski tim N1 radi na krivičnoj prijavi protiv zamenika gradonačelnika zbog objave interne prepiske, a stručna javnost saglasna je da bi Vesić morao krivično da odgovara.

Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić kaže za Danas Vesić vodi ličnu kampanju protiv N1 i da se koristi neistinama i konstrukcijama.

– On progoni novinare N1, i njegov tim preti da više nećemo moći da postavljamo pitanja ukoliko ih ne pošaljemo unapred – istakao je Ćosić. On je naglasio da je N1 ne vodi nikakvu kampanju protiv Vesića, a da je dokument koji je objavio najobičniji plan rada kakav postoji na svim televizijama na svetu, u kom se definišu teme koje se sutra rade, sagovornici sa kojima će razgovarati „i naravno, pitanja koja upućujemo svim državnim funkcionerima, od Gorana Vesića do predsednika države“.

– Ne postoji nikakva kampanja protiv gradskih vlasti niti bilo kojih drugih vlasti, niti postoji bilo kakva direktiva u tom smislu od mene ili bilo koga drugog. Naprotiv – postoji samo bezočna kampanja protiv televizije N1, u ovom slučaju gradskih vlasti, zbog toga što kritički pratimo njihov rad u ime dva miliona izbezumljenih Beograđana koji ne znaju kako da prođu kroz sopstveni grad – istakao je Ćosić.

U mejlu koji je Vesić objavio vidi se najobičnija korespondencija između urednika i novinara, koja predstavlja pripremu za predstojeći zadatak. NJu je zamenik gradonačelnika ocenio kao „dokaz“ da N1 vodi kampanju protiv njega. Sadržajem mejla bio je „iznenađen“ i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da „ne veruje da urednici naređuju novinarima da tako rade“. To je izjavio dan nakon što je javno prekorio Zorana Babića što letuje na Brionima i funkcionerke SNS-a zbog skupih tašnica koje nose.

Prelević: Policija da istraži

– Krivično delo je ako je Vesić došao do mejla hakovanjem ili presretanjem. A to treba da istražiti policija. Pošto policija nije partijska, to je lako. Ima tamo jedna plavuša, policijski službenik u novinarstvu, pa recimo nek ona utvrdi – kaže za Danas advokat Božo Prelević.

Izvor: Danas