Maja Pavlović šest dana štrajkuje glađu, nadležni se ne oglašavaju

Beograd, 22. april 2019. godine –

Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović već šest dana štrajkuje glađu, pošto – kako je rekla – država nije uradila ništa kako bi se rešili problemi te televizije, već su “stvari postale još mnogo gore”.

„I dalje štrajkujem gladju. Niko od nadležnih se ne oglašava, šest dan moga štrajka gladju država ćuti“, kazala je Maja Pavlović  agenciji Beta.

Ona je navela da je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zvanično uputila inicijativu da u što kraćem roku bude zakazan sastanak na kojem će moći da iznese nagomilane probleme TV Kanal 9, ali i ostalih lokalnih i regionalnih medja u Srbiji.

Dodala je da je otvoreno pismo sa istom inicijativom uputila i predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

Ona je ocenila da ni pravo ni ekonomija u Srbiji ne zavise od zakona, nego od političke volje, a da u ovom slučaju, kako je navela, “apsolutno ne postoji politička volja da se počne sa rešavanjem nagomilanih problema”.

“Zbog ovakvih i sličnih situacija je ugašeno već više od 40 medija u Srbiji, a TV Kanal 9 postoji 20 godina i učiniću sve da ne doživimo istu sudbinu”, poručila je Maja Pavlović u pismu.

Ona je ranije saopštila da odluku ostupanju u štrajk gladju neće menjati, jer nema “ni jednu drugu opciju, a ni saborca koji bi me od štrajka odgovorio”.

“Pozivam sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni, da mi se pridruže”, navela je Maja Pavlović u ranijoj pisanoj izjavi za javnost.

Dodala je da postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg je štrajkovala gladju prošle godine, ni nakon skoro godinu dana nije završen.

“Kanalu 9 su otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzeo SNS. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, nikada nije odgovorio ni na jedan naš zahtev da se održi sastanak, koji mi je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rešenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ. Sudovi naše argumente niti razmatraju niti obrazlažu, već ih odbijaju kao ‘irelevantne’ i sada su nam izvršitelji, zbog takvih presuda, blokirali račun”, navela je Pavlović.

Prema njenim rečima, ni Vrhovni kasacioni ni Ustavni sud ne postupaju po predstavkama TV Kanal 9.

Dodala je da je Kanal 9 saznao da televizije bliske SNS-u uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u, ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, ako ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, koje su u vlasništvu države.

Maja Pavlović je prošle godine štrajkovala gladju pošto je ETV ugasio signal TV Kanala 9 zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je u utorak nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, kako bi vlasnica i direktorka te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk gladju.

Koalicija je upozorila da je primer TV Kanal 9 „ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji“, jer se „protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni“.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je kolege novinare i da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, kao i navode da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koalicija je pozivala i na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran (Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38 i Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81).

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Asicijacija medija.

Izvor: Cenzolovka