Gajović: Sumnjam u izveštaj Reportera bez granica

Beograd, 18. april 2019. godine –

“Moram priznati da sam i ranije malo sumnjao u izveštaje Reportera bez granica iako ne potcenjujem njihove informacije, ali uvek kada su u pitanju ovakve informacije imam malu skepsu i oprez. Tim pre što ne vidim šta je izvor da bi moglo da se zaključi zbog čega je Srbija pala na Svetskom indeksu medijskih sloboda”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović komentarišući novi izveštaj Reportera bez granica prema kome je Srbija pala za 14. mesta.

Autori izveštaja navode da je Srbija, pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića, za pet godina postala „mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija, niti uživa podršku vlasti“.

„Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara,“ piše u izveštaju za 2019. godinu, uz upozorenje da su mnogi napadi na novinare ostali neistraženi i nerešeni, a počinioci nisu kažnjeni.

„Agresivne kampanje protiv istraživačkih novinara koje sprovode provladini mediji su u punom jeku“, naveli su autori izveštaja. U dokumentu se ukazuje i na primer podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića iz Grocke, koji je pisao o korupciju na lokalnom nivou.

Na pitanje o kakvim izvorima govori kada je reč o primeru podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića, Gajović odgovara: „Pa dobro, da li ćemo sada se vraćamo sto godina unazad?“

Na konstataciju RSE da to nije bilo pre sto godina nego u decembru prošle godine, Gajović kaže:

„Svi smo se odredili prema tom činu negativno. Pa nećemo sada narednih 10 godina to da pominjemo kao loš primer. Valjda ima negde i dobrog primera na medijskoj sceni Srbije. Kada pročitam ovako nešto vek se zapitam – da li na medijskoj sceni Srbije ima bilo šta dobro što bi bar jednom organizacija Reporteri bez granica mogli da stave u svoj izveštaj“.

Na pitanje šta bi po njegovom mišljenju bilo dobro, Gajović je rekao da „ne vidi ništa loše“ na medijskoj sceni Srbije.

Izvor: Cenzolovka