Medijska koalicija: Tekst strategije predat Vladi, situacija u medijima nikada gora

Beograd, 28. decembar 2018. godine –

“Prva ruka” Medijske strategije, u čijoj izradi su učestvovala i reprezentativna medijska udruženja, okupljena oko Medijske koalcije, kako kažu, predata su Vladi Srbije. Dodaju da sam tekst sadrži u ogromnoj većini predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu. U Medijskoj koaliciji ističu i to da je stanje u medijima nikad gore.

Medijska koalcija, oko koje se okupljaju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija Lokal pres, nada se da će Medijska strategija značiti i bolji položaj novinara u Srbiji.

U uverenju da je dokument Medijske strategije važan i da u budućnosti može da utiče na našu medijsku scenu, Medijska koalicija će aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja, a pozivamo i naše kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva da nam se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika – navode u Medijskoj koaliciji.

Međutim, oni upozoravaju da se stanje na novinarskoj sceni svakodnevno pogoršava.

Upozoravamo međutim da se, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema nego – nasuprot – skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje – kažu u Medijskoj koaliciji.

Dodaju da će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka.i

Izvor: Južne vesti