Dnevno 900 evra za reklame javnih preduzeća

Beograd, 05. jul 2017. godine –

Trinaest preduzeća Novog Sada prošle godine potrošilo je 39,4 miliona dinara, a najviše su se plaćali oglasi u medijima.
Javna i javno-komunalna preduzeća Novog Sada svaki dan prosečno potroše skoro 900 evra na reklamiranje i propagandu. Na takvu računicu našeg lista ukazuju podaci iz finansijskih izveštaja ovih preduzeća za 2016. godinu, kao i njihovi odgovori na odborničko pitanje u vezi sa reklamiranjem JP i JKP.

Odbornik Veljko Krstonošić (DS) tražio je da mu svako JP i JKP dostavi podatke o tome kome su, i koliko, uplaćivali za reklame.

Izuzev „Stana“, odgovorilo je svih 13 preduzeća, čiji podaci u zbiru govore o – 39.366.973 dinara. Uzimajući u obzir prosečni kurs evra lane (po Narodnoj banci – 123,12 dinara), dolazi se do računice da je reklamiranje gradskih preduzeća koštalo 319.745 evra. Ili, dnevno u proseku 876 evra.

Plaćali su se uglavnom oglasi na televiziji, radiju i u štampi, izrada propagandnog materijala, zidni kalendari, privesci i drugi poslovni pokloni. Novac se odlivao i za istraživanje javnog mnjenja, agencijama za marketing i odnose s javnošću. Agenciju „Nina medija“ angažovali su GSP (2,49 miliona), „Put“ (407.000 dinara), „Spens“ (300.000 dinara) i „Lisje“ koje ne navodi vrednost ugovora, kao i „Vodovod i kanalizacija“ koji je kod te kuće naručio istraživanje o zadovoljstvu svojih korisnika i to platio 730.000 dinara.

Odbornik Krstonošić kaže za „Politiku“ da običan potrošač može samo da kaže da li vode ima ili je nema, i da li je, recimo, zamućena, ali da o njenom kvalitetu može da se izjasni jedino referentna laboratorija.

Ipak, njegova osnovna zamerka je što se toliki novac izdvaja za preduzeća koja su većinom monopolisti. „Šta oni imaju da se reklamiraju“, pita.

Najviše je izdvajala „Novosadska toplana“, gotovo 17 miliona dinara. Od toga je za oglase na radiju i televiziji dato oko 10 miliona (Kanal 9, Radio 021, Delta, Novosadska TV, RTV Panonija 021, In radio, javni servis RTV), a štampi – 6,2 miliona („Dnevnik”, „Lokal medija”).

„Vodovod“ je „probio“ plan za tu godinu za čak 44,5 odsto. Umesto planirana 5,94 miliona dinara, isplatili su 8,58 miliona, a to pravdaju medijskim promovisanjem akcije „Stop krađi vode“.

„Rezultati akcije videće se u narednom periodu, kada se očekuje višestruki povrat uloženih sredstava“, navode u tom preduzeću, koje je za medijske oglase izdvojilo 7,37 miliona („Lokal medija“ 2,9 miliona, RTV Delta i „Kontrast medija“ po 2,2 miliona).

Reklamiranje je GSP stajalo oko 2,5 miliona, „Lisje“, „Čistoću“ i „Spens“ po 1,8 miliona, „Informatiku“ 1,5 miliona, a „Zelenilo“ 1,2 miliona. Po milion su dali „Put“ i „Parking servis“, pola miliona „Tržnica“, 200.000 dinara „Urbanizam“, a najmanje je potrošila „Zoohigijena i veterina“, 18.700 dinara.

„Masovno se plaćalo privatnoj Novosadskoj TV, što je verovatno deo dogovora iz doba privatizacije bivše TV Apolo“, navodi Krstonošić.

On ističe da gradska vlast govori o uštedama, te da je to bilo obrazloženje predsednika Skupštine grada kada je odbornicima rekao da će biti kupljeni tableti da bi se uštedelo na štampanom materijalu.

„Ako je zaista štednja, apelujem na javna preduzeća i javna komunalna preduzeća da doprinesu uštedi, pa da pozicije reklame, ali i reprezentacije, smanje“, dodaje.

Na kritike demokrata, naprednjaci u vlasti uglavnom uzvraćaju podsećanjem na to kako je grad funkcionisao dok je DS bio na poziciji. I tada su, istina, obilno finansirani medijski oglasi JP i JKP preduzeća, a dugovi se i danas vuku. Međutim, Krstonošić kaže da je prošlo pet godina od kako je SNS u vlasti i da ona „više nema nijedan razlog“ da se poziva na to kako je bilo ranije. „Neka se ne ugledaju na ono što nije valjalo, već na ono što je valjalo, kada su izgrađene dve škole, obnovljen kej…“, poručuje.

Poređenja radi, skoro 40 miliona dinara koje je potrošeno prošle godine na reklamiranje JP i JKP, ista je suma koja je ove godine izdvojena rebalansom budžeta za izgradnju atmosferske kanalizacije u naselju Kisač.

Izvor: Politika