Grad ponovo preuzeo Radio televiziju Kragujevac

Beograd, 26. jun 2017. godine –

Skupština grada Kragujevca glasovima odborničke većine, na sednici po hitnom postupku, usvojila je odluku o vršenju osnivačkih prava nad Radio-televizijom Kragujevac, kojom Grad preuzima i udeo od 100 odsto osnivačkog kapitala te medijske kuće.

Osnivačkim aktom predviđeno je da upravljanje Društvom vrši tročlana Skupština, a poslove i ovlašćenje direktora RTK-a do nove privatizacije obavljaće Jelena Vuković.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da će RTK biti u vlasništvu grada do šest meseci, a posle toga, ako bude morao, biće privatizovana i prodavaće se kao medijska kuća bez dugova i velikog broja zaposlenih. On je naveo da će ta medijska kuća biti televizija svih Kragujevčana i da je odluka o preuzimanju doneta na zahtev građana, koji su sa više od 10. 000 potpisa, prikupljenih za samo tri dana, podržali spas RTK-a.

Nikolić je poručio da će opozicija na toj televiziji imati “minutažu veću nego ikada”.

On je negirao navode opozicione Šumadijske regije-Pokreta slobodnih građana da je grad plaćao 100 miliona dinara privatizovanoj RTK i objasnio da je iz gradske kase plaćen samo prenos sednica Skupštine grada, jer je ta medijska kuća imala povoljniju ponudu od druge televizije, K9.

“Dok RTK nije bila u našem vlasništvu, mi smo uštedeli 100 miliona dinara. Ukupna dugovanja RTK koju preuzimamo iznose oko 70 miliona dinara. Ako izmirimio te dugove i ako je potpuno iz budžeta finansiramo u narednih šest meseci do privatizacije, nećemo dostići tih 100 miliona”, objasnio je Nikolić.

On je ocenio da će grad iz ovog “posla” izaći “finansijski dobar”.

“Prihodovali smo od prve prodaje RTK-a, a zaradićemo i od druge, s tim što će u drugoj prodaji, očekujem, televizija biti mnogo bolje prodata, ukoliko do nje dođe s obzirom da se najavljuje i izmena Medijske strategije, pa ako bude predvidela regionalne medijske javne servise, eto prilike da sačuvamo RTK”, rekao je Nikolić.

Odgovarajući na kritike opozicionih odbornika da su članovi Skupštine RTK iz vladajuće SNS, Nikolić je to potvrdio, uz ocenu da kada se preuzima odgovornost, postavljaju se ljudi u koje vlast ima poverenja. Šef odborničke grupe opozicione “Zajedno za Šumadiju” Dušan Aleksić rekao je da će grad vraćati dugove prethodnog vlasnika Radoice Milosavljevića i da će gradska RTK ponovo biti službeno glasilo Srpske napredne stranke.

“Postavljate na čelo gradske RTK za direkorku osobu koja je bila urednik u periodu kada su nastali svi dugovi, pa je pitanje kolika je njena odgovornost za poslovanje RTK-a”, rekao je Dušan Aleksić.

Šef odborničke grupe “Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana” Bojan Stojadinović poručio je da je za mentalno zdravlje Kragujevčana “bolje” da ; sa ovakvim rukovodstvom nikada ne proradi i da se posle šest meseci proglasi stečaj u RTK.  Odbornika LDP-a Edisa Durgutovića interesovalo je kolika su dugovanja RTK-a i odakle novac u budžetu da se pokriju obaveze.

Izvor: N1