Koalicija: Javne nabavke krše i obesmišljavaju medijske zakone

Beograd, 16.mart 2016.godine-

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) ukazuje da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki. Koalicija zato poziva Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da upotrebe sve zakonske mehanizme, ali i svoj autoritet, kako bi se sprečile ovekve zloupotrebe.

Koalicija smatra da zbog nedostatka adekvantne reakcije državnih organa na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, odnosno zbog njihovog nesankcionisanja, pojedine lokalne samouprave nesmetano nastavljaju sa praksom otvorenog izigravanja zakonskih odredbi.

Opština Plandište je, recimo, i ove godine, suprotno medijskim zakonima i uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisala javnu nabavku u sferi informisanja, i to u visini od 1,7 miliona dinara bez PDV-a. Ista opština je i prošle godine na isti način prekršila zakon, a Koalicija novinarskih i medijskih udruženja joj je tada uputila i javni dopis u kojem je skrenula pažnju na to.

Koalicija podseća da je nedavno reagovala i povodom nezakonite odluke Grada Požarevca da raspiše javnu nabavku za medije, i tražila od lokalnih vlasti da od toga odustanu i da, u skladu sa zakonom, raspišu javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Zahtev Koalicije Grad Požarevac je ignorisao i dodelio 3,2 miliona dinara medijima za usluge informisanja.

Plandište i Požarevac nisu jedine lokalne samouprave koje, putem javnih nabavki, plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući na taj način suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u drugačijem, nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija. Koalicija ponovo skreće pažnju da javni interes ne predstavlja “praćenje rada organa lokalne samouprave”, već da je on precizno definisan u Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Imajući sve ovo u vidu, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da bi dva ministarstva trebalo u najkraćem roku javno da saopšte preciznu definiciju šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja, kao i da zajednički predoče javnosti šta će preduzeti protiv onih lokalnih samouprava koje  krše medijske zakone.

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 16. mart 2016. godine

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Udruženje lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Izvor: NUNS