Jovanoviću „drago da Telekom pobeđuje u tržišnoj utakmici“, SBB – nekorektan napad ministra

Beograd, 23.10.2023. –

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović regaovao je povodom saopštenja stranaka opozicije u kome se navodi da novi medijski zakoni “devastiraju medijsku scenu u Srbiji”. On u pisanoj izjavi osuđuje saopštenje opozicije, naziva ga neistinitim i kaže da su predlozi zakona finalno usaglašeni na sastanku kome su prisustvovala udruženja novinara, ali i predstavnici EU i OEBS-a.

Jovanović se zatim obračunava sa opozicijom i Junajted grupom i kaže:

„Sa velikim žaljenjem moram da primetim da su protiv ovih zakona vi i Junajted grupa, mada iskreno sumnjam da imate isti interes kao i oni, već isključivo služite njihovom interesu. Telekom Srbija posluje po zakonu, poslovao je po zakonu, ali je u godinama vaše vlasti i vlasti vaših favorita bio vreća za udaranje SBB-a. Ova država je donela odluku da uspostavi fer uslove na tržištu, a ne kao u vaše vreme da favorizuje poslovanje SBB-a. Ovakvo ponašanje opozicionih predstavnika ne treba da bude iznenađenje nikome, jednostavno nastavljaju da rade isto kao i kad su bili na vlasti, a to je da služe isključivo interesima SBB-a“, kaže ministar Jovanović.

On je dodao da je njemu kao državljaninu Srbije drago da u fer tržišnoj utakmici Telekom pobeđuje, prenose Novosti.

U saopštenju koje je dostavljeno N1 ocenio je da opozicija ne snosi nikakvu odgovornost za iznošenje neistina, već da predstavljaju i glavni generator podela u našem društvu.

SBB: Nekorektan napad ministra telekomunikacija na SBB, uz jasnu podršku Telekomu

Ministar informisanja i telekomunikacija zloupotrebio je danas svoju funkciju, kako bi otvoreno lobirao i navijao za kompaniju Telekom Srbija i tako pokazao jos jednom da ministri Vlade Srbije krše Ustav, favorizujući državnu kompaniju u odnosu na SBB, saopšteno je iz SBB-a.

„Krajnje je neprimereno da ministar usklikne da mu je drago što Telekom pobeđuje u, kako je naveo, „fer tržišnoj utakmici“. Ministar Mihailo Jovanović je, umesto da da jasan odgovor na pitanje zašto je država dozvoljavala kompaniji Telekom Srbija da nelegalno osniva medije suprotno još važećim zakonima i zašto je pred sam kraj rada na Nacrtu zakona ubačena odredba koja legalizuje to nelegalno stanje, prešao u napad na SBB i otvoreno favorizovao Telekom Srbija, da bi od građana Srbije sakrio notornu činjenicu“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, upravo je zbog izostanka vladavine prava i fer tržišne utakmice, otvorenog favorizovanja kompanije u državnom vlasništvu i očigledne diskriminacije SBB-a i United Grupe, uz različite vidove opstrukcija, pokrenut postupak međunarodne arbitraže pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova Svetske banke (ICSID), poznatim kao Vašingtonska arbitraža.

„Ministra Jovanovića koji je osim loše namere pokazao i neinformisanost obaveštavamo da je SBB domaća kompanija (SBB skraćeno od Srpske kablovske mreže), koja je pre 21 godinu osnovana u Kragujevcu. Možda bi to Ministar nekako i saznao da je odgovorio na naše mnogobrojne dopise koje smo mu slali sa molbom za sastanak. Umesto sastanka i razgovora, ministar se pridružio brojnim javnim funckcionerima u targetiranju SBB-a. Da je makar odgovorio na dopis, možda bi saznao da SBB zapošljava preko 1.800 državljana Republike Srbije i da je uložio 900 miliona evra u Srbiju, pa da je u najmanju ruku neprofesionalno i neumesno da svoju poziciju zloupotrebljava kako bi napadao SBB i da otvoreno navija za kompaniju u državnosm vlasništvu“, zaključuje se u saopštenju kompanije SBB.

Izvor: N1