Pretnje kao normalnost: Šta doživljavaju novinari od lokalnih „kabadahija“

Zaječar, 22.10.2023. –

Kako je u Srbiji postalo normalno da se bez posledica novinaru može reći da treba da bude prebijen? Dva slučaja, u kojima se našao jedan novinar u Zaječaru i drugi u Prokuplju – nisu međusobno povezana, ali jedan daje jasan uvid u to kako izgleda kada sudija neadekvatno sudi za pretnje upućene novinaru, a drugi u to do čega upravo takve sudske presude dovode.

Miljko Stojanović izveštava iz Zaječara. Čovek koji mu je ozbiljno pretio smrću – na slobodi je i u komšiluku.

„Bez obzira na sve – zabrana prilaska na manje od 100 metara u trajanju od tri godine, on i dalje preti i ponaša se kao da mu niko ne može ništa“, kazao je Stojanović.

Novinar Ljubiša Mitić iz Prokuplja zvao je pomoćnika gradonačelnika da ga pita zašto je istresao kantu sa smećem ispred privatnog komunalnog preduzeća i da li je to primer koji treba da slede i građani. Čuo je pretnju – iz fotelje.

„Pre nego što je prekinuo vezu, nekom iz prostorije u kojoj je razgovarao je rekao – ‘Moram da tepam ovog novinara’“, kaže Mitić.

Da im se preti, otvoreno ili kroz metafore, navikla su obojica. U njihovim karijerama, međutim, nije sve bilo tako slično.

Prokupačkog novinara sud je jednom nepravosnažno osudio kao „službeno lice“, iako novinari u Srbiji taj status nikada nisu dobili. Zaječarskog kolegu Viši sud nije tretirao tako kada je dobijao gnusne pretnje smrću.

I pogađate, presuđeno je da je pretnje dobijao kao bilo koji drugi građanin, iako su se direktno odnosile na ono o čemu je izveštavao.

„Od trenutka kada je doneta presuda, on je nastavio sa pretnjama na svom ličnom profilu i na stranici Danasa na kojoj su izveštaji iz Zaječara. Ne znam ni kakva se poruka sada šalje ostalim kolegama“, izjavio je Miljko Stojanović.

Kolegama je ta poruka jasna, ali se čini značajnije kakva se poruka šalje onima koji bi da naruše bezbednost novinara, onima koji bi da ih napadnu i sa javnih funkcija.

„To je suštinski odraz većine tih lokalnih funkcionera kojima su politika i stranka dala sve, koji nemaju nekog radnog iskustva. I onda su se, bukvalno, poslednjih godina obahatili i misle da su institucije njihove i da mogu da privatizuju sve“, naglasio je Ljubiša Mitić.

Pretnju pomoćnika prokupačkog gradonačelnika Mitić prijavljivati neće. Nastaviće da izveštava i novinar iz Zaječara kome je odluka Višeg suda u tom gradu da pretnje nije dobijao kao novinar, dala odgovor za koji se kao novinar nadao da neće dobiti.

Izvor: N1